Háborús pusztítás és szovjet megszállás, deportálások a szovjet munkatáborokba

  • Megosztás
  • 2023. September 14.

Film: A Szovjetunió munkatáborrendszere (6:08)A kisfilm a Szovjetunió területén működő munkatáborrendszert, a GULAG-ot mutatja be.

Készítette a Nemzeti Emlékezet Bizottsága megbízásából az Igen Média Kft..

Narrátor: Kőváry-Szabó Zoltán.

Történész szakértő: Kiss Réka, Ötvös István.

Közreműködött: Borbás Barnabás, Köllőd Márton, Radványi Benedek, Réti László Szalai Márk, Szita Barnabás.

2022Film: Kicsi munkán a Kaukázusban (46:13)


>>Részletek a tanórai és otthoni felhasználáshoz


A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Kör (Német Kör) tagjai történészek, érintettek részvételével, a GULAG – GUPVI Emlékbizottság támogatásával, több mint tíz ezer kilométert tettek meg, hogy a kaukázusi országokban a Malenkij robot rabjainak, áldozatainak nyomában járjanak.

A Német Kör szervezésében, 2016. augusztus 15. és augusztus 27. között a 25 fős kutatócsoport Budapestről indulva Moszkván át bejárta: Csecsenföldön Groznijt, Azerbajdzsánban Bakut és Gandzsát, Grúziában Tbiliszit, Kutaiszit és Magnetiti-Urekit, valamint a vonzáskörzetébe tartozó településeket (Sztaropromiszlovszkij kerület, Andrejevszkij völgy, Szumgaiti kerület, Sarkana, Goygol, Szaburtalo kerület, Hanlari körzet, Tkibuli). A szovjet lágerekről, temetőkről sokat mondóan beszélnek a helyszíni felvételek, az eseményekről a helyi történészek és túlélők emlékeznek meg.

A dokumentumfilm fő motívuma olyan kényszermunkatáborok, hadifogoly- és internált temetők, lágerkórházak és munkahelyszínek bemutatása, ahol a Malenkij robotra hurcoltak nyomait, emlékeit láthatjuk a Kaukázus térségében (Csecsenföldön, Azerbajdzsánban és Grúziában).

Szakértők: Dr. Máthé Áron, Dr. Bognár Zalán, Dr. Dupka György

A film készítői: Nagy Károly (narrátor), Csapó Harold Gábor, Hunor Tamás és Völgyi Gyula (operatőrök), Nagy Zoltán (vágó) Rozsnyai Ilona (szerkesztő-rendező).

2017Film: A ceglédi hadifogoly- és gyűjtőtábor (4:31)


Ide kattintva letölthető a ceglédi hadifogoly- és gyűjtőtábort bemutató 3D-s alkalmazás.

Ide kattintva letölthető a ceglédi hadifogoly- és gyűjtőtábort bemutató 3D-s megjelenítő.

Itt tekinthető meg a 3D-s tartalom

Magyarországon 1944 őszétől, a front, illetve az azt követő hadműveleti záróvonal nyugat felé haladásával párhuzamosan, sorra alakultak a hadifogoly-gyűjtőtáborok, ahonnan a civil internáltakat és a hadifoglyokat a Szovjetunióba hurcolták. A 2. Ukrán Front 34. számú hadifogoly-gyűjtőtáborát minden valószínűség szerint már 1944 novemberében felállították Cegléden. A ceglédi lágerben legkevesebb ötezren veszítették életüket. Hosszú fennállása alatt több mint 200 ezer fogoly járta meg. Hazánkban ez a hadifogolytábor működött a leghosszabb ideig, amely egyúttal Kárpát-medence egyik legnagyobb gyűjtő- és tranzittábora volt.VISSZA AZ ALAPOLDALHOZ: OKTATÁS - ÁLTALÁNOS ISKOLA