Gyulán is látható a Sorsfordítás vándorkiállítás

NEB- 2018.05.09.

  • Megosztás
  • 2018. May 09.

Gyulára érkezett 2018. május 9-én a Sorsfordítás; A paraszti társadalom felszámolása, 1945-1962 című vándorkiállítás.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága és Gyula Város Önkormányzata nevében szervezett megnyitó helyszíne a Mogyoróssy János Városi Könyvtár udvara volt. A vendégeket Kovács József, Gyula és a térség országgyűlési képviselője, Görgényi Ernő polgármester és Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke köszöntötte. A tárlat május 30-ig tekinthető meg a könyvtár udvarában, nyitvatartási időben.

A megnyitót követő kerekasztal-beszélgetés a Békés megyei kényszerkollektivizálásról szólt. Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke, Erdész Ádám, az MNL Békés Megyei Levéltárának igazgatója és Galambos István, a NEB Hivatalának tudományos kutatója mondták el gondolataikat erről az időszakról, amelyeket nagyszerűen kiegészítettek, megerősítettek helyi résztvevők történetei. Ezekben személyes élményeikről, szüleik, nagyszüleik által elmesélt történetekről beszéltek, amelyeket a kommunista diktatúra erőszakos intézkedései következtében kellett átélniük. Az eszmecserét Hajdú Károly személyes története, valamint az Apáink földje című film bemutatása vezette be.

Hajdú Károly a nagyapja, Molnár Sándor történetét mesélte el a Gyulán megrendezett kerekasztal-beszélgetésen (május 9-én). A saját földjén véletlenül tüzet okozó gazdát azzal az ürüggyel, hogy a téesz földjét veszélyeztette, másnap egy koncepciós perben elítélték és kivégezték. A tárgyalás előtt eldöntött halálos ítéletről szóló dokumentum (forrás: ÁBTL) is helyet kapott abban a tájékoztató füzetben, amely a Sorsfordítás; A paraszti társadalom felszámolása, 1945-1962 elnevezésű vándorkiállítás tablóinak anyagát ismerteti.

A kiállítás és a kerekasztal-beszélgetések az egykori üldözötteknek, meghurcoltaknak, áldozatoknak, az érintett családoknak szeretné megadni a lehetőséget a méltó megemlékezésre. Az a célunk, hogy a program ráirányítsa a fiatalok figyelmét múltunknak erre az időszakára, hozzásegítse őket saját családi történeteik megismeréséhez, feldolgozásához. Az olyan emlékek továbbéléséhez, amelyekről a nagyszülők, dédnagyszülők nyíltan nem beszélhettek a szocializmusban.

Az országos vándorkiállítás, a hozzá kapcsolódó programsorozat a magyar kormány támogatásával, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság együttműködésében valósul meg.

A fotókat Nagy Nikoletta és Dergán Ádám készítette

Kapcsolódó tartalmak:


Képek


Címkék

kiállítás kutatás megemlékezés Sorsfordítás programsorozat