Filmszemle és diákkonferencia a vasfüggöny mögötti hétköznapokról

  • Megosztás
  • 2016. October 13.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága 2016. október 14-én Behind Iron Curtains címmel nemzetközi filmfesztivált és diákkonferenciát rendezett a budapesti Puskin moziban. A rendezvény célja a kommunista időszak közép-kelet-európai mindennapjainak bemutatása és közelebb hozása volt a ma fiatal generációihoz. Az ez alkalomra a diákok által a korszakról készített kisfilmeket zsűri véleményezte, melynek döntése alapján került sor a nyertes munkák bemutatására. A díjakat dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára és Buglya Sándor, a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője adta át. A díjátadót követően filmvetítésekre és kerekasztal-beszélgetésekre került sor.

A magyar Kormány alapvető célja a reális nemzettudat kialakítása és annak minél szélesebb körben való megismertetése Magyarországon, a Kárpát-medencében és külföldön egyaránt. Fontos a korábbi évtizedekben eltorzult, gyakran pesszimista nemzeti önkép javítása, hogy az emlékezetpolitika eszközével lehessen hozzájárulni a magyar közösségek identitásának megerősítéséhez. Mindehhez ismerni kell a nemzeti identitást formáló közös történelmi múltat, mely segítheti a közös jövőbe vetett hit megerősödését is. Mindezek érdekében rendezte meg a Kormány előbb a Holokauszt, majd a szovjet munkatáborokba hurcoltak és kitelepítettek Gulág- és idén az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévét, azt is remélve ezzel, hogy ily módon sikerül megszólítani a fiatal generációkat, ezzel is növelve bennük a hazájuk iránti szeretetet.

A történelmi múlt minél szélesebb körben történő megismerésére irányuló erőfeszítések között kiemelkedő a Nemzeti Emlékezet Bizottsága jelen kezdeményezése. A film mindenki által érthető nyelvén keresztül, nemcsak ismereteket kíván nyújtani a fiatalok számára, hanem közös alkotásra is hívja őket, együtt térképezve fel a nemzeti közösségre és az egyénre is számos tekintetben máig tartó hatást gyakorló kommunizmus mindennapjait.

A Miniszterelnökség közleménye

Kapcsolódó tartalom:

  • Esemény-beharangozó stúdióbeszélgetés Szári Norbert Gergely történésszel, a NEB tudományos kutatójával: M5 Esti kérdés című műsora-2016-10-12-i-adas

  • Összefoglaló az eseményről (video)


Képek

NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó

Címkék

'56-os emlékév Máthé Áron Szári Norbert Gergely B.I.C. 70. nemzetközi kapcsolatok