Farkasverem (2023-2024 )

  • Megosztás
  • 2023. January 01.
Farkasverem- adáslogo kep

A Farkasverem című műsor a Nemzeti Emlékezet Bizottsága szakmai támogatásával készül. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Az alábbiakban közöljük a Karc FM rádióban elhangzott adásokat, azokat - ahol ezt a Rádió közzé tette - a műsorszerkesztő ajánlói vezetik be.

.


A követhetőséget segítve a további adások megtalálhatóak, meghallgathatóak

Farkasverem adásai / 2016-2018.

Farkasverem adásai / 2018-2019.

Farkasverem adásai / 2020-2022.

Farkasverem adásai / 2023-
(alább részletezzük...)

ADÁSOK

_________

Andrássy Ilonáról, az Andrássy-család sorsáról beszélgetett Erdős Kristóf történésszel a Hír FM Farkasverem című adásában Belénessy Csaba szerkesztő.

Farkasverem (2024.01.07.)

_________

A kommunizmus történetével, mondhatni bűneivel foglalkozó tudományos testület régi adósságot törlesztett megalakulásával. Ez a testület, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága a Farkasverem fő támogatója. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese.

Farkasverem (2023.12.31.)

_________

A népi írók mozgalma nem csak a művészet, hanem a politika területén is jelentős szerepet játszott a harmincas évek közepétől a hatvanas évekig vagy akár mindmáig. Belénessy Csaba szerkesztő vendége Takaró Mihály, irodalomtörténész és Máthé Áron a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnök-helyettese.

Farkasverem (2023.11.12.)

_________

A jogvégzett Szobonya Zoltánt a kulákok védőszentjének hívták az ötvenes években. Ebből az éléthelyzetből egyenes út vezetett az 56-os forradalom helyi megmozdulásainak élére, majd a bukás után a vérpadra. Belénessy Csaba szerkesztő vendége Bank Barbara történész a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja és Kissné Szobonya Csilla.

Farkasverem (2023.10.22.)

_________

Szárszó, a népi gondolat, a magyar út konferenciája, a háborús veszély árnyékában. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Földváryné Kiss Réka a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke.

Farkasverem (2023.10.08.)

_________

A prágai tavasz bukása egyben az úgynevezett emberarcú szocializmus reményének bukását is jelentette. Belénessy Csaba szerkesztő vendége Szerencsés Károly történész, író és Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettese.

Farkasverem (2023.09.17.)

_________

Hetven éve, 1953 júliusában hirdették ki az amnesztiarendeletet, amely október 31-i határidővel megszüntette az internálótáborokat és a kitelepítést. Belénessy Csaba szerkesztő vendége Bank Barbara történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagja és Szokolay Domokos történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának tudományos kutatója.

Farkasverem (2023.09.10.)

_________

A Molotov-Ribbentrop paktumot akár a XX. század végnapjának is nevezhetjük. Ez volt a közvetlen előzménye annak, hogy az egész világ lángba borult. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettese.

Farkasverem (2023.08.27.)

_________

Kápók a múlt fogságában – a XX. századi történelem egyik legkényesebb témájáról jelent meg nemrég egy érdekfeszítő könyv. Belénessy Csaba szerkesztő vendége Veszprémy László Bernát történész a mű szerzője.

Farkasverem (2023.08.13.)

_________

75 évvel ezelőtt államosították az egyházi iskolákat, megkezdődött a kommunista hatalomátvétel az oktatásban is. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Soós Viktor Attila egyháztörténész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja.

Farkasverem (2023.07.30.)

_________

Belénessy Csaba szerkesztő vendége M. Kiss Sándor Széchenyi-díjas magyar történész, professor emeritus, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgató-helyettese, aki nyolcvanadik születésnapja alkalmából az életútjáról mesél.

Farkasverem (2023.07.16.)

_________

A nemzeti arisztokrácia sorsa drámai fordulatot vett egész Közép-Európában, így Magyarországon is. Belénessy Csaba szerkesztő vendége Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja és Botos Máté a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense.

Farkasverem (2023.07.02.)

_________

A Magyar Királyi Állami Rendőrség története 1945-ig tart, mondhatni a Kommüntől a szovjet megszállásig. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő-műsorvezető vendége a Kovács Tamás történész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense és Máthé Áron a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnök-helyettese.

Farkasverem (2023.06.18.)

_________

A túlélés stratégiái – Élet és halál a náci és a kommunista diktatúrákban, ezzel a címmel jelent meg egy izgalmas történelmi mű, amelynek szerzője Borhi László történész, az Indiana egyetem professzora, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tanácsadója. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő-műsorvezető vendége a szerző és Máthé Áron a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese.

Farkasverem (2023.06.04.)

_________

A hidegháború pillanatai nem nélkülözik a tragikus fordulatokat. Gyilkosság, halál, merénylet tarkította ezt a világot. Belénessy Csaba szerkesztő vendége Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja. Farkasverem.

Farkasverem (2023.05.27.)

_________

A Magyarok Világszövetsége sajátos szerepet játszott a pártállam és az emigráció közötti kapcsolatban. Belénessy Csaba szerkesztő vendége Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja.

Farkasverem (2023.05.20.)

_________

A magyarországi zsidóság huszadik századi sorsa még mindig nyílt seb a magyar nemzet testén. Tanácstalanság – ez a legújabb könyv címe, amelyik ezzel a témával foglalkozik, A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Veszprémy László Bernát történész, a könyv szerzője és Máthé Áron a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnök-helyettese.

Farkasverem (2023.04.22.)

_________

A héten ünnepeltük a magyar-lengyel barátság napját. Az ünnepeltük szó talán túlzás, mert az orosz-ukrán háború - úgymond -melléktermékeként megromlott a magyar-lengyel viszony is, remélhetőleg csak átmenetileg. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Kiss Gy. Csaba történész, egyetemi tanár és Máthé Áron történész a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettese.

Farkasverem (2023.03.25.)

_________

A Kádár-korszak második embere, Münnich Ferenc mintha mindig az árnyében járt volna, pedig a forradalom leverése után ő szervezte meg a Munkásőrséget és a karhatalmat. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Kolontári Attila történész, a NEB tudományos főmunkatársa.

Farkasverem (2023.03.04.)

_________

Mindszenty József életútja próbatételekkel tarkított, bármely életszakaszát nézzük is. A mostani beszélgetés a hercegprímás pályafutásának első szakaszáról szól, amely – akár csak a későbbi – nagyon sok érdekességgel szolgál. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Soós Viktor Attila egyháztörténész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja.

Farkasverem (2023.02.25.)

_________

Apagyilkosság – egy könyv a Kádár-Grósz kapcsolatról. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége a könyv szerzője, Medgyesi Konstantin, a szegedi Móra Ferenc Múzeum tudományos igazgatóhelyettese, egyetemi adjunktus és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese.

Farkasverem (2023.02.18.)

_________

A hazai politikai közbeszéd valósággal felbolydult Orbán Viktor kijelentésére, miszerint Magyarország európai középhatalmi státuszt szeretne. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Ötvös István, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja.

Farkasverem (2023.01.21.)

_________

Rákosi személyes és életútja kimeríthetetlen forrása a történészeknek. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége M. Kiss Sándor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgató-helyettese. Farkasverem.

Farkasverem (2023.01.08.)

_________

A kommunizmus történetével, mondhatni bűneivel foglakozó tudományos testület régi adósságot törlesztett megalakulásával. A Farkasverem fő támogatója a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, amelynek tagjait nemrég újabb kilenc évre megválasztották. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese.

Farkasverem (2023.01.01.)

_________


Címkék

Farkasverem média