Farkasverem (2020- 2022)

  • Megosztás
  • 2022. January 01.

A Farkasverem című műsor a Nemzeti Emlékezet Bizottsága szakmai támogatásával készül. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Az alábbiakban közöljük a Karc FM rádióban elhangzott adásokat, azokat - ahol ezt a Rádió közzé tette - a műsorszerkesztő ajánlói vezetik be.

.


A követhetőséget könnyítve a további adások megtalálhatóak, meghallgathatóak

Farkasverem adásai / 2016-2018.

Farkasverem adásai / 2018-2019.

Farkasverem adásai / 2020-2022. Alább részletezzük...

Adások

Magyar Passió. A kommunista hatalom által betiltott szerzetesrendek története övezi Eperjes Károly filmjét, amelynek bemutatója az év egyik szenzációja volt. A rendező a filmbe becsempészett egy erős krimi szálat is. Belénessy Csaba szerkesztő vendége Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Farkasverem (2022. 12. 25. 09:00 - 10:00)

____

A Rákosi-korszak formálisan talán, ha öt évig tartott, de hatása talán még ma is él. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége M. Kiss Sándor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgató-helyettese.

Farkasverem (2022. 12. 11. 09:00 - 10:00)

____

Kárász Artúr a háború előtti magyar pénzvilág jelentős alakja, akinek miután itthon ellehetetlenült a pályája, mondhatni világkörüli útra indult. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége dr. Czene-Polgár Viktória, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága gazdaságtörténeti konferenciájának előadója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, jogász, történész.

Farkasverem (2022. 11. 13. 09:00 - 10:00)

____

Angyal György a francia emigrációból hazatérve a háború utáni magyar kommunista filmgyártás első vezetője volt. Nem sokáig, mert letartóztatták, a börtönben életét vesztette és sokáig csak 26-os számú holttestként tartották nyilván. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Ötvös István, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja.

Farkasverem (2022. 11. 06. 09:00 - 10:00)

____

Röviddel a Holocaust borzalmai után sem várt nyugodt időszak a magyar zsidóságra. Régi sebek szakadtak fel vagy be sem gyógyultak, miközben újak keletkeztek. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Haraszti György történész, egyetemi tanár.

Farkasverem (2022. 10. 30. 09:00 - 10:00)

____

A rákospalotai Járműszerelvény-gyártó vállalat az államosítástól a privatizációig. Ennek a kisüzemnek a története magában hordozza a korszak ipartörténetének jellemzőit. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Galambos István történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága gazdaságtörténeti konferenciájának előadója és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese.

Farkasverem (2022. 10. 23. 09:00 - 10:00)

____

Vas Zoltán a kommunista mozgalomnak a Horthy-korszaktól kiinduló és a Rákosi korszakon átívelő fontos embere. A szovjet csapatokkal érkezett, a megszállók és kommunisták gazdasági helytartója volt, aztán egyszer eltűnt a semmiben. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Hollósi Dániel, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága gazdaságtörténeti konferenciájának előadója és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese.

Farkasverem (2022. 10. 16. 09:00 - 10:00)

____

70 éve végezték ki a Szovjetunióban a Zsidó Antifasiszta Bizottság tagjait. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Dr. Kovács Tamás történész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Farkasverem (2022. 10. 02. 09:00 - 10:00)

____

Az ötvenes évek politikai igazságszolgáltatása sokak szerint gazságszolgáltatás volt. Ez a meghatározás Zinner Tibor jogtörténész egyetemi tanártól származik, aki gyakori vendége a Farkasverem szerkesztőjének, Belénessy Csabának.

Farkasverem (2022. 09. 25. 09:00 - 10:00)

____

Wyszynski lengyel bíboros a kommunista időszak alatt szenvedő katolikus egyház kimagasló egyénisége volt. Munkássága, egyénisége máig meghatározó eleme Lengyelország történelmének. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Wirthné dr. Diera Bernadett történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tudományos főmunkatársa és Soós Viktor Attila egyháztörténész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja.

Farkasverem (2022. 09. 18. 09:00 - 10:00)

__

Kárpátalján 1944 után etnikai tisztogatás kezdődött, vagyis nagy számban elhurcoltak magyar és német embereket. Ez a folyamat tulajdonképpen Sztálin haláláig tartott. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Dupka György író, újságíró, történész és Ötvös István, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem (2022. 07. 31. 09:00 - 10:00)

__

A magyar történelemtanítás örökös dilemmája, hogy milyen tankönyvekből tanítunk és tanulunk. A 11. osztályok már új könyvből tanulják a magyar históriát. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Nánay Mihály, a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem (2022. 07. 24. 09:00 - 10:00)

__

Célkeresztben. A Nemzeti Emlékezet Bizottságának gondozásában megjelent kötet Mindszenty bíboros és a hozzá hasonló sorsú közép-kelet európai főpapok életútját foglalja össze. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Wirthné dr. Diera Bernadett történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának kutatója és Soós Viktor Attila egyháztörténész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem (2022. 07. 03. 09:00 - 10:00)

__

Nagy Imre emlékezete megkerülhetetlen része az újkori magyar történelemnek, leginkább a máig ható tanulságok okán. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökasszonya. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

2022. június. 12. 09:00 - 10:00

__

Bár százmillió halott szegélyezte útját és még mindig vannak vörös foltok a világ testén, az emberek egy része mégis megengedő a kommunizmussal szemben. Jót akartak, csak rosszul sikerült – mondják, holott épp a jóakarat hiányzott leginkább ebből a vészkorszakból. A vörös csillag rémtetteiről szól a Farkasverem. A műsor gazdája Belénessy Csaba, állandó vendége pedig Máthé Áron, a műsor szakmai támogatójának, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája minden vasárnap kilenctől tízig.

Farkasverem (2022. május. 22. 09:00 - 10:00)

__

Május 9. a Győzelem napja, a második világháború vége, amely a világ zsidósága számára a rettegéstől való megszabadulást jelenti. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Kovács Tamás történész, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója és Máthé Áron a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettese Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem (2022. 05. 08. 09:00 - 10:00)

__

Márton Áron - Erdély legendás püspöke - örökké ható példakép a székelyek számára. A történelmi személyiség életútjáról beszélgetett Belénessy Csaba szerkesztő Soós Viktor Attila egyháztörténésszel, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagjával. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem (2022. 04. 17. 09:00 - 10:00)

__

Domonkos Miksa az elfeledett magyar hősök egyike. Végig harcolta az első világháborút, majd a vészkorszakban a Zsidó Tanácsban munkálkodott. Később az ÁVH letartóztatta és annyira megkínozták, hogy szabadulása után hamarosan meghalt. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Novák Attila a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa és Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem (2022. 04. 10. 09:00 - 10:00)

__

A Magyar Hősök címmel a Nemzeti Emlékezet Bizottsága összegyűjtötte a magyar ellenállás jeles alakjait, köztük Mikó Zoltán horthysta századost. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Szekér Nóra történész, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának tudományos kutatója és Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem (2022. 03. 27. 09:00 - 10:00)

__

Magyar Passió. A kommunista hatalom által betiltott szerzetesrendek története övezi Eperjes Károly filmjét, amelyikbe a rendező becsempészett egy erős krimi szálat is. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem (2022. 03. 20. 09:00 - 10:00)

__

Magyarok a kommunista világpártban. Mit jelentett a Komintern, mi volt ebben a magyar elvtársak szerepe és milyen új anyagokhoz jutott hozzá a Nemzeti Emlékezet Bizottsága? Beszélgetésünk második részében Belénessy Csaba szerkesztő vendége Kolontári Attila történész, a NEB tudományos főmunkatársa és Máthé Áron a NEB elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem (2022. 03. 13. 09:00 - 10:00)

__

A magyarországi téeszesítés és az úgynevezett agrárcsoda. A kutatók számára mindmáig izgalmas feladat ennek a két társadalmi jelenségnek a feldolgozása. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Ö. Kovács József a Történettudományi Intézet professzora, egyetemi tanár és Csikós Gábor a Történettudományi Intézet tudományos munkatársa. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem (2022. 03. 06. 09:00 - 10:00)

__

Petrás Éva történész, a NEB Hivatalának tudományos kutatója és Soós Viktor Attila történész, a NEB tagja beszélnek Slachta Margitr katolikus szerzetesnőről, az első magyar női országgyűlési képviselőről.

Farkasverem (2022. 02. 20. 09:00 - 10:00)

__

Magyarok a kommunista világpártban. Mit jelentett a Komintern, mi volt ebben a magyar elvtársak szerepe és milyen új anyagokhoz jutott hozzá a Nemzeti Emlékezet Bizottsága? A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Kolontári Attila történész, a NEB tudományos főmunkatársa és Máthé Áron a NEB elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem (2022. 02. 13. 09:00 - 10:00)

__

Beszélgetés az 1991 tavaszán beterjesztett ún. „igazságtételi törvényről”. Megszólaló: Zétényi Zsolt jogász, a Százak Tanácsának tagja, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat tagja.

Farkasverem (2022. 02. 06. 09:00 - 10:00)

__

A földbirtokos családból származó Eötvös Péter vadregényes életutat járt be, jelenleg Németországban lakik. Gyermekként túlélte Budapest ostromát, majd diákként nemzetőrködött 1956-ban. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Eötvös Péter a Kommunizmus Bűnei Alapítvány Kuratóriumi elnöke. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem (2022. 01. 30. 09:00 - 10:00)

__

Földváryné Kiss Réka történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) elnöke beszél a NEB kutatásairól, szakmai munkájáról.

Farkasverem (2022. 01. 23. 09:00 - 10:00)

____________________________________________________________________________

2021-es esztendő adásai

A Gulág és Gupvi táborokba hurcolt magyaroknak sokáig még a pontos névsora is ismeretlen volt. Manapság szerencsére az orosz és a magyar levéltári anyagokból sikerült pótolni ezt a hiányosságot. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Bognár Zalán, történész, a Gulag- és Gupvikutató Intézet igazgatója és Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem (2021. 12. 26. 09:00 - 10:00)

__

A Magyar nép nevében? A népbírósági eljárások kulisszatitkairól, a fontos szereplőkről jelent meg egy tanulmánykötet. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő, Zinner Tibor történész a könyv szerzője és Máthé Áron történész, a könyvet kiadó Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem (2021. 12. 19. 09:00 - 10:00)

__

Az 1981-es lengyelországi hadiállapot egy fontos mérföldköve a kommunizmus bukásának. Az akkori történések ma is érdekesek és tanulságosak. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Kiss Gy. Csaba történész, egyetemi tanár és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem (2021. 12. 12. 09:00 - 10:00)

__

A forradalom leverése után néma csönd honolt Magyarországon. Vagy talán mégsem? A Farkasverem vasárnapi műsorában a megtorlást követő évek megmozdulásairól beszélgetünk. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Máthé Áron történész, a NEB elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor. (2. rész)

Farkasverem (2021. 11. 28. 09:00 - 10:00)

___

A forradalom leverése után néma csönd honolt Magyarországon. Vagy talán mégsem? A Farkasverem vasárnapi műsorában a megtorlást követő évek megmozdulásairól beszélgetünk. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Máthé Áron történész, a NEB elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor. (1. rész)

Farkasverem (2021. 11. 21. 09:00 - 10:00)

___

Ezerkilencszázötvenhat tanulságairól beszél a Sorsok és horizontok című konferencia kapcsán M. Kiss Sándor történész professzor és Nagy Mihály Zoltán történész.

Farkasverem (2021. 11. 14. 09:00 - 10:00)

___

Folytatjuk az 1956-os tömegmegmozdulások, tüntetések történetét. A Kossuth téri sortűz után szerte az országban eldördültek a fegyverek. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Gulyás Martin történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum munkatársa. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem (2021. 10. 31. 09:00 - 10:00)

___

Az ’56-os forradalmat tüntetések, politikai szervezkedések sora előzte meg. Szegeden kezdődött, Pécsett, Debrecenben folytatódott, majd következett Budapest, a híres Bem téri nagygyűlés. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Máthé Áron történész, a NEB elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem (2021. 10. 24. 09:00 - 10:00)

___

Rajk László és társainak újratemetése nyitánya volt annak a népmozgalomnak, amelyet 56-os felkelésnek nevezünk. A párt kénytelen volt szembesülni nem csak a tragikus hibáival, hanem az embertelenségével is. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége M. Kiss Sándor történész. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem (2021. 10. 10. 09:00 - 10:00

___

Nagy Töhötöm jezsuita szerzetes életútja meglehetősen érdekes, mondhatni tragikus fordulatokkal teli a katolikus ifjúsági mozgalomtól a dél-amerikai emigráción át a szabadkőműves mozgalomig, illetve az állambiztonsági munkáig. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja és Mártonffyné Petrás Éva történész. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem (2021. 09. 26. 09:00 - 10:00

___

Esterházy János a két világháború között védte a magyarok, a zsidók érdekeit és segített a lengyel üldözötteknek. 1945-után halálos ítélet, majd kegyelemből hosszú börtön lett a jutalma. A mártír magyar hazafi sorsáról beszélgetett Belénessy Csaba szerkesztő Máthé Áronnal, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettesével és Kiss Gy. Csaba egyetemi tanárral. Farkasverem. A Karc FM történelemórája minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés ugyanaznap este kilenckor.

Farkasverem / 2021. 09. 19.

___

A hosszú hatvanas évek a magyar társadalom fejlődésének legendás és sok szempontból kulcsfontosságú korszaka. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Tabajdi Gábor történész, kutató és Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor..

Farkasverem / 2021. 09. 12.

___

A hidegháború következményeként 1948. januárjában egy titkos, hírszerző és propagandaügynökség kezdte meg munkáját. Ez volt az IRD. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Melkovicsné Madarász Anita történész. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem / 2021. 08. 15.

___

Az ’56-után megtorlás pereinek kutatása mindmáig sok nehézségbe ütközik. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága mindezek ellenére módszeresen, tudományos alapossága tárja fel ezeknek az igazságszolgáltatásnak csúfolt eljárások rejtélyeit. Belénessy Csaba szerkesztő vendége György Sándor történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának kutatója és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem / 2021. 08. 08.

___

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának egyik legfontosabb vállalása a pártállami vezetők életrajzának összegyűjtése. Ez a munka már több éve kezdődött és mindmáig tart. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Szilágyi Gábor történész és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem / 2021. 08. 01.

___

Ordass Lajos evangélikus püspök szembe szállt a szerveződő kommunista hatalommal és tiltakozott az egyházi iskolák államosítása ellen. Ettől kezdve közellenséggé változott, az evangélikus egyház mártírja lett. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Isó Gergely történész és Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem / 2021. 07. 25.

___

A hit megélésének különböző színterei vannak. Ezek lehetnek kisebb lakóközösségek, az egyik ilyen a pasaréti ferences ifjúsági közösség, amelyiknek a története a hosszú hatvanas évekig nyúlik vissza. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Wirthné dr. Dierra Bernadett, történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának kutatója és Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem / 2021. 07. 18.

___

A közelmúltban egy olasz forrásból származó terjedelmes lista került a Nemzeti Emlékezet Bizottságának birtokába, amely lista megismertet bennünket az ötvenes évek szürke zónájának világával. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Andreides Gábor történész és Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem / 2021. 07. 11.

___

Kádár János halálának évfordulója környékén élete, politikai pályafutása utolsó szakaszáról szól a Farkasverem. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége M. Kiss Sándor történész és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor..

Farkasverem / 2021. 07. 04.

___

Trianon a magyar nemzet tragédiája. De vajon, hogy tudta feldolgozni, megmagyarázni kétharmad Magyarország elvesztését a hazai kommunista rezsim. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Ablonczy Balázs történész és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem / 2021. 06. 06.

___

Bár százmillió halott szegélyezte útját és még mindig vannak vörös foltok a világ testén, az emberek egy része mégis megengedő a kommunizmussal szemben. Jót akartak, csak rosszul sikerült – mondják, holott épp a jóakarat hiányzott leginkább ebből a vészkorszakból. A vörös csillag rémtetteiről szól a Farkasverem. A műsor gazdája Belénessy Csaba, állandó vendége pedig Máthé Áron, a műsor szakmai támogatójának, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája minden vasárnap kilenctől tízig.

Farkasverem / 2021. 05. 30.

___

Május 9., a Győzelem Napja, Európában véget ér a második világháború. Az egyszerű mondat mögött hadászati és politikai kavalkád húzódik meg. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Ötvös István, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem / 2021. 05. 09.

___

A diktatúra lovagjai még csak nyergeltek, amikor a szovjet megszállás árnyékában megkezdődött az irodalmi tisztogatás. Írók, költők, és műveik kerültek indexre, polcokat söpörtek le a könyvtárakban. Belénessy Csaba szerkesztő vendége Takaró Mihály író, irodalomtörténész, és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem / 2021. 05. 02.

___

A Nagy Imre-mítosz. Mese a Jó kommunistáról. Ezzel a címmel jelent meg a könyv, a mártír magyar miniszterelnök életéről és utóéletéről. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Sebes Gábor publicista, a könyv szerzője és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem / 2021. 04. 11.

___

Földváryné Kiss Réka történész, a NEB elnöke és Erdős Kristóf történész, a NEB Hivatalának tudományos kutatója beszél a református egyház helyzetéről a kommunista diktatúra időszakában, de szó lesz a református egyház mártírjairól is.

Farkasverem / 2021. 04. 04.

___

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) egy könyvet jelentetett meg A dolgozó népet szolgálták? Fegyveres testületük és pártirányításuk a szocializmusban címmel. A műsor vendége: Ötvös István történész, a NEB tagja és Markó György hadtörténész.

Farkasverem (2021. 03. 14. 09:00 - 10:00)

___

A második világháborút lezáró párizsi békeszerződésről beszélget a műsor házigazdája Belénessy Csaba Máthé Áron történésszel, a NEB elnökhelyettesével és Csermely Márk történésszel, a NEB Hivatalának kutatójával. A műsor szakmai támogatója, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága.

Farkasverem (2021. 03. 07. 09:00 - 10:00)

___

A Szabad Európa Rádióról beszélget a műsor házigazdája Belénessy Csaba Máthé Áron történésszel, a NEB elnökhelyettesével és Csatári Bence történésszel, a NEB Hivatalának kutatójával. A műsor szakmai támogatója, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága.

Farkasverem (2021. 02. 28. 09:00 - 10:00

___

Mindszenty József hercegprímás életpályájáról beszélget a műsor házigazdája Belénessy Csaba Soós Viktor Attila történésszel, a NEB elnökhelyettesével és Wirthné Diera Bernadett történésszel, a NEB Hivatalának kutatójával. A műsor szakmai támogatója, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága

Farkasverem (2021. 02. 07. 09:00 - 10:00

___________________________________________________________________

A 2020-as esztendő adásai

Bár százmillió halott szegélyezte útját és még mindig vannak vörös foltok a világ testén, az emberek egy része mégis megengedő a kommunizmussal szemben. Jót akartak, csak rosszul sikerült – mondják, holott épp a jóakarat hiányzott leginkább ebből a vészkorszakból. A vörös csillag rémtetteiről szól a Farkasverem. A műsor gazdája Belénessy Csaba, állandó vendége pedig Máthé Áron, a műsor szakmai támogatójának, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája minden vasárnap kilenctől tízig.

Farkasverem (2020. 12. 27. 09:00 - 10:00)

__

Bár százmillió halott szegélyezte útját és még mindig vannak vörös foltok a világ testén, az emberek egy része mégis megengedő a kommunizmussal szemben. Jót akartak, csak rosszul sikerült – mondják, holott épp a jóakarat hiányzott leginkább ebből a vészkorszakból. A vörös csillag rémtetteiről szól a Farkasverem. A műsor gazdája Belénessy Csaba, állandó vendége pedig Máthé Áron, a műsor szakmai támogatójának, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája minden vasárnap kilenctől tízig.

Farkasverem (2020. 12. 20. 09:00 - 10:00)

__

Bár százmillió halott szegélyezte útját és még mindig vannak vörös foltok a világ testén, az emberek egy része mégis megengedő a kommunizmussal szemben. Jót akartak, csak rosszul sikerült – mondják, holott épp a jóakarat hiányzott leginkább ebből a vészkorszakból. A vörös csillag rémtetteiről szól a Farkasverem. A műsor gazdája Belénessy Csaba, állandó vendége pedig Máthé Áron, a műsor szakmai támogatójának, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája minden vasárnap kilenctől tízig.

Farkasverem (2020. 12. 13. 09:00 - 10:00)

__

Bár százmillió halott szegélyezte útját és még mindig vannak vörös foltok a világ testén, az emberek egy része mégis megengedő a kommunizmussal szemben. Jót akartak, csak rosszul sikerült – mondják, holott épp a jóakarat hiányzott leginkább ebből a vészkorszakból. A vörös csillag rémtetteiről szól a Farkasverem. A műsor gazdája Belénessy Csaba, állandó vendége pedig Máthé Áron, a műsor szakmai támogatójának, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája minden vasárnap kilenctől tízig.

Farkasverem (2020. 12. 06. 09:00 - 10:00)

__

Bár százmillió halott szegélyezte útját és még mindig vannak vörös foltok a világ testén, az emberek egy része mégis megengedő a kommunizmussal szemben. Jót akartak, csak rosszul sikerült – mondják, holott épp a jóakarat hiányzott leginkább ebből a vészkorszakból. A vörös csillag rémtetteiről szól a Farkasverem. A műsor gazdája Belénessy Csaba, állandó vendége pedig Máthé Áron, a műsor szakmai támogatójának, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája minden vasárnap kilenctől tízig.

Farkasverem (2020. 11. 29. 09:00 - 10:00)

__

Bár százmillió halott szegélyezte útját és még mindig vannak vörös foltok a világ testén, az emberek egy része mégis megengedő a kommunizmussal szemben. Jót akartak, csak rosszul sikerült – mondják, holott épp a jóakarat hiányzott leginkább ebből a vészkorszakból. A vörös csillag rémtetteiről szól a Farkasverem. A műsor gazdája Belénessy Csaba, állandó vendége pedig Máthé Áron, a műsor szakmai támogatójának, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája minden vasárnap kilenctől tízig.

Farkasverem (2020. 11. 22. 09:00 - 10:00

__

Bár százmillió halott szegélyezte útját és még mindig vannak vörös foltok a világ testén, az emberek egy része mégis megengedő a kommunizmussal szemben. Jót akartak, csak rosszul sikerült – mondják, holott épp a jóakarat hiányzott leginkább ebből a vészkorszakból. A vörös csillag rémtetteiről szól a Farkasverem. A műsor gazdája Belénessy Csaba, állandó vendége pedig Máthé Áron, a műsor szakmai támogatójának, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája minden vasárnap kilenctől tízig.

Farkasverem (2020. 11. 15. 09:00 - 10:00

__

A magyar egyház a kommunizmus időszakában rengeteg megpróbáltatáson esett át. Mártírok sora szegélyezte útját, intézményeit bezárták, a híveket üldözték. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Latorcai Csaba, az EMMI közigazgatási államtitkára és Soós Viktor Attila történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem (2020. 10. 18. 09:00 - 10:00

__

.1948/49-ben ötvenedik születésnapját ünnepli a Ferencváros, nehéz körülmények között, mert a kommunista belügy számára ez volt a fasiszta csapat. És megtörtént a csoda: bajnok lett a Ferencváros. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Koós Levente, a Ferencváros történelmének kutatója.. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem (2020. 10. 04. 09:00 - 10:00

__

A határon túli magyarság számára a vesztes háborúval elveszett az 1938-ban feléledt remény az újraegyesítésre. Az anyaországgal való kapcsolatot pedig a közös szocialista világrend szabályozta. Belénessy Csaba szerkesztő a korszakról beszélget Bárdi Nándor történésszel és Máthé Áronnal, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettesével. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem (2020. 09. 20. 09:00 - 10:00

__

A XX. századi európai szövetségi rendszerek története a francia-német szén és acél unióval illetve a Varsói Szerződéssel kezdődött. A Varsói Szerződés szerencsére már nem létezik, de a a szén és acél együttműködésből kinőtt Európai Unió működését is viták övezik. A szerkesztő Belénessy Csaba vendége Trócsányi László EU-képviselő, volt igazságügyi miniszter és Máthé Áron a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este szintén kilenckor.

Farkasverem (2020. 07. 19. 09:00 - 10:00

__

Az 56-os forradalom bukása után a szovjetek a romániai Snagovba vitték Nagy Imrét és körét, családtagjaikkal együtt. A háziőrizetben a magyar miniszterelnök naplót írt. Ennek a rejtélyes életszakasznak a történetével foglalkozik A snagovi tükör című most megjelent könyv. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége M. Kiss Sándor történész – a könyv egyik szerzője – és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese. A Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem (2020. 07. 12. 09:00 - 10:00

__

Harminc éve élte meg Magyarország a rendszerváltozást. Vagy a rendszerváltást, mert hiszen már a megfogalmazásról is vita folyik. Ennyi idő távlatából idézi fel az akkori történéseket Belénessy Csaba, a műsor szerkesztője Máthé Áronnal a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettesével és Lánczi Tamás politikai elemzővel. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem (2020. 07. 05. 09:00 - 10:00

__

Osztályellenségek címmel jelent meg nemrég egy könyv az 1951-es budapesti kitelepítés zsidó áldozatairól, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának kiadásában. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Dombi Gábor zsidó kultúrtörténész, a könyv szerzője és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem (2020. 06. 28. 09:00 - 10:00

__

Budapest hosszú és kegyetlen ostroma nem csak kétszázezer katona életébe került, de a becslések szerint harmincezer polgári áldozatot is követelt. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja és Mihályi Balázs kutató Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor..

Farkasverem (2020. 06. 21. 09:00 - 10:00

__

Az idei évben a magyar történelem tragikus eseményeire emlékezünk: a magyar Gulágra és a kitelepítések borzalmaira. Belénessy Csaba szerkesztő Földváryné Kiss Rékával, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökével beszélgetett. Farkasverem. A Karc FM történelemórája minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este szintén kilenckor.

Farkasverem (2020. 06. 14. 09:00 - 10:00

__

Szent László napján, június 27-én, 1988-ban százezres tömeg követelte a Hősök terén az erdélyi falurombolás megállítását. A megmozdulás szervezésében részt vett az akkori magyar ellenzék és a népi baloldal. A Fidesz részéről Németh Zsolt volt tagja az előkészítő és rendező bizottságnak. A Parlament külügyi bizottságnak elnöke és Máthé Áron a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese a Farkasverem szerkesztőjének Belénessy Csabának meghívására beszélt a harminckét évvel ezelőtti rendezvényről. Farkasverem. A Karc FM történelemórája minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este szintén kilenckor.

Farkasverem (2020. 06. 07. 09:00 - 10:00

__

  1. júniusában az utolsó szovjet katona is átlépte a határt és ezzel helyreállt Magyarország szuverenitása. A történelmi eseményt ma a magyar Szabadság Napjaként ünnepeljük. Az akkori Antall-kormány külügyminisztere Jeszenszky Géza volt. Vele beszélgetett Belénessy Csaba szerkesztő a 29 évvel ezelőtti történésekről. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem (2020. 05. 31. 09:00 - 10:00

__

Bár százmillió halott szegélyezte útját és még mindig vannak vörös foltok a világ testén, az emberek egy része mégis megengedő a kommunizmussal szemben. Jót akartak, csak rosszul sikerült – mondják, holott épp a jóakarat hiányzott leginkább ebből a vészkorszakból. A vörös csillag rémtetteiről szól a Farkasverem. A műsor gazdája Belénessy Csaba, állandó vendége pedig Máthé Áron, a műsor szakmai támogatójának, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája minden vasárnap kilenctől tízig.

Farkasverem (2020. 05. 24. 09:00 - 10:00

__

A magyarországi kommunista rezsimet nem sokkal több mint négyezer ember irányította. Ez nem túl sok egy tízmilliós országban, ahol az állampártnak 800 ezer tagja volt. Csakhogy ezek az emberek hithű, hűséges tartópillérjei voltak egy embertelen rendszernek. Az ő névsorukat állítja össze most egy kutatókból, tudósokból álló testület. Erről a munkáról beszélgetett Belénessy Csaba szerkesztő Földváryné Kiss Rékával a műsor szakmai közreműködőjének, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökével és Szabó Csabával a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatójával. Farkasverem. A Karc FM történelemórája minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este szintén kilenckor.

Farkasverem (2020. 05. 17. 09:00 - 10:00

__

Az ’56-os forradalom, és az azt megelőző időszak történéseinek egy kevéssé ismert fejezetéről, az ironikus nevű Kolhoz Kör történetéről írt könyvet Zsebők Csaba történész, a Wekerle Sándor Főiskola tanszékvezetője. Az egyetemistákból álló bátor társaságról, a szerzővel Belénessy Csaba szerkesztő és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese beszélgetett. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem (2020. 05. 03. 09:00 - 10:00

__

A magyar rendszerváltás története sok szempontból még mindig feldolgozatlan folyamat. Rengeteg tényező alakította az eseményeket: kül- és belpolitikai hatások egyaránt. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Ötvös István, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja és Riba András, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet archívumának osztályvezetője. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem (2020. 04. 26. 09:00 - 10:00

__

Németh Miklós miniszterelnök a kádárizmust követő magyar politikai átalakulás kulcsfigurája, aki 1991-ben egy londoni bank elnökhelyetteseként végleg távozott a magyar politikai életből. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Ötvös István, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja és Riba András, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet archívumának osztályvezetője. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem (2020. 04. 19. 09:00 - 10:00

__

Hogy történt Kelet-Európa, benne Magyarország bekebelezése a II. világháború után? Volt-e lehetőségünk elkerülni a szovjet befolyást? Borhi László történésznek, az Indiana egyetem professzorának, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tanácsadójának e témában megjelent könyvéről beszélgetett a szerzővel Máthé Áron a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese és Belénessy Csaba, a Farkasverem szerkesztője. Farkasverem. A Karc FM történelemórája, minden vasárnap reggel kilenc órakor, ismétlés aznap este ugyancsak kilenckor.

Farkasverem (2020. 04. 05. 09:00 - 10:00

__

Bár százmillió halott szegélyezte útját és még mindig vannak vörös foltok a világ testén, az emberek egy része mégis megengedő a kommunizmussal szemben. Jót akartak, csak rosszul sikerült – mondják, holott épp a jóakarat hiányzott leginkább ebből a vészkorszakból. A vörös csillag rémtetteiről szól a Farkasverem. A műsor gazdája Belénessy Csaba, állandó vendége pedig Máthé Áron, a műsor szakmai támogatójának, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese. Farkasverem. A Karc FM történelemórája minden vasárnap kilenctől tízig.

Farkasverem (2020. 03. 29. 09:00 - 10:00

__

Magyar dúlás címmel jelent meg egy tanulmánykötet a Nemzeti Emlékezet Biztosságának támogatásával a magyar mezőgazdaság kényszerkollektivizálásáról. Belénessy Csabának, a Farkasverem szerkesztőjének vendége Germuska Pál, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatóhelyettese és Horváth Gergely Krisztián, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont közös Vidéktörténeti Támacsoportjának vezetője.

Farkasverem (2020. 03. 22. 09:00 - 10:00

__

A második világháborút lezáró békeszerződések nagymértékben meghatározták Európa és ezen belül Magyarország jövőjét. A Farkasverem stúdiójában Belénessy Csaba szerkesztő vendége Fülöp Mihály történész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára és Ötvös István, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának a tagja.

Farkasverem (2020. 03. 15. 09:00 - 10:00

__

A második világháborút lezáró békeszerződéseket már több éve tartó nagyhatalmi alkudozások előzték meg, amelyek hosszú időre eldöntötték Európa sorsát. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Fülöp Mihály történész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára és Ötvös István, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának a tagja.

Farkasverem (2020. 03. 08. 09:00 - 10:00

__

Posztkommunista hatalom átmentés a médiában a rendszerváltás idején. E mögött a hivatalos cím mögött történetek sokasága bújik meg. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Mező Gábor, a Pesti Srácok újságírója és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese.

Farkasverem (2020. 03. 01. 09:00 - 10:00

__

Február 25-e a kommunizmus áldozatainak magyarországi emléknapja. Ebből az alkalomból a magyar Gulágra, a hazai munkatáborokra emlékeztünk. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának a tagja és Szokolay Domokos, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának tudományos kutatója.

Farkasverem (2020. 02. 23. 09:00 - 10:00

__

Egész pályás letámadás, ezzel a címmel írt nagysikerű könyvet Koós Levente a Ferencváros köré települt állambiztonsági gyűrűről. A beszélgetés második része következik. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Koós Levente történész és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese.

Farkasverem (2020. 02. 16. 09:00 - 10:00

__

Budapest ostroma a második világháború egyik legfontosabb eseménye. A német és magyar védők 103 napig tartották magukat a szovjet csapatok ellen. A katonai áldozatokon kívül a civil lakosság is mérhetetlen szenvedést élt át. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Tóth Gábor néprajzkutató és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese.

Farkasverem (2020. 02. 09. 09:00 - 10:00

__

Gyilkos irodák, ezzel a címmel jelent meg egy kötet a magyar közigazgatás szerepéről a német megszállás és a holokauszt alatt. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége a szerző, Veszprémy László Bernát, a Milton Friedmann Egyetem kutatója.

Farkasverem (2020. 02. 02. 09:00 - 10:00

__

Harminc évvel ezelőtt Temesvár talpra állt, hogy megvédje a bátor, ifjú lelkészt Tőkés Lászlót, akit a Szeku és a romániai kommunista hatalommal együttműködő Papp László püspök száműzni akart a városból. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Szilágyi Zsolt, az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformjának elnökségi tagja, Tőkés László közeli munkatársa és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese.

Farkasverem (2020. 01. 26. 09:00 - 10:00

__

Egész pályás letámadás. Ez a labdarúgó szakkifejezés Koós Levente könyvének címe, amely jelképes, hiszen a könyv a Ferencvárosi Torna Club állambiztonsági megfigyeléséről szól. A stúdióban Belénessy Csaba szerkesztő vendége Koós Levente történész és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese.

Farkasverem (2020. 01. 12. 09:00 - 10:00

________________________________________________________


Címkék

Farkasverem média