Ez a kiállítás időutazásra hív egy konfliktus, a hidegháború valóságába

  • Megosztás
  • 2015. December 02.

Hidegháború – egy megosztott világ rövid története címmel nyílt kiállítás december 2-án Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, a Gólyavárban. (Frissítve 2015.12.04.)

A kiállítást a Nemzeti Emlékezet Intézete – a Lengyel Nemzet Sérelmére Elkövetett Bűntettek Felkutatására Létrehozott Bizottság és a Közoktatási Hivatal készítette.

A hidegháború – Egy megosztott világ rövid története című kiállítás meghívó egy időutazásra – egy olyan konfliktus valóságába, amely emberek millióinak életét befolyásolta a II. világháború után majdnem fél évszázadon keresztül, és napjainkra is kihatással van – olvasható a kiállítás tájékoztatójában.

A bemutatott fényképek és írásos dokumentumok a Nemzeti Emlékezet Intézet Archívuma, az Új Ügyiratok Archívuma, az Lettország Népi Frontjának Múzeuma és a Karta Központ gyűjteményéből származnak.

Lukasz Kaminski, a Nemzeti Emlékezet Intézetének elnöke a megnyitón többek között kiemelte: a Nemzeti Emlékezet Intézete és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága együttműködésének a nyitánya, az elkezdett közös munka gyümölcse ez a kiállítás. Az egyetem pedig kiváló helyszíne ennek az eseménynek, hiszen e hely többek között arra szolgál, hogy az itt tanuló fiatalok megismerhessék a múlt igazságait, megőrizzék az értékeket, egyúttal újabb értéket teremtsenek… ahogyan ez a kiállítás is azokról szól, akik értékeket védtek a hidegháború időszakában.

„A kiállítás tökéletesen leírja ezt a folyamatot, amelyben a valóságot próbálták meg a marxista elméletbe beleerőszakolni, de a valóság ellenállt. A kiállítás azonban úgy végződik, hogy mi, közép-európai népek, visszaszereztük a szabadságunkat és az önrendelkezésünket, amiben hinni nem szűntünk meg soha”- hangsúlyozta a megnyitón Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese.

Kisfaludi András, a kiállításnak helyszínt adó intézmény, az ELTE rektorhelyettese köszöntőjében elmondta, hogy a hidegháború időszakában – bár nem saját akaratából – egy oldalon állt a lengyel s a magyar nép, nem véletlen tehát, hogy ennek az időszaknak a megítélésében is jobban megérti egymást. Köszöntőjében rámutatott: az egyetemi helyszín sem véletlen, hiszen a kiállítás a fiatalokat is szeretné megszólítani.

A megnyitót követően a Nemzeti Emlékezet Intézetének elnöke, az ELTE rektorhelyettese és Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke megkoszorúzta az ELTE BTK Gólyavár falán található Korompay Emánuel-emléktáblát.


Képek

NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó
NEB-fotó

Címkék

Földváryné Kiss Réka kiállítás