Európa emlékezete - A XX. század történetével foglalkozó intézetek IV. szimpóziuma

2015. május 13.

  • Megosztás
  • 2015. May 12.

2015. május 13. Május 11-13. között Bécsben került megrendezésre az Európa emlékezete című szimpózium-sorozat negyedik része, amelyen százhúsz, a XX. század történetével foglalkozó intézet és szervezet több mint kétszáz képviselője vett részt. A második világháború emlékezetének szentelt eseménynek a Bécsi Diplomáciai Akadémia székháza adott otthont. A rendezvény az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózatának kezdeményezéseként valósult meg. A huszonhét országból érkező történészek, valamint intézetek és szervezetek képviselői három napon át tartó előadásokon, vitákon és műhelyfoglalkozásokon vettek részt, melyek mai nézőpontból tekintettek a második világháború emlékezetére. Május 13-án tartották a különféle totalitárius rezsimekről szóló záró vitát, „Hogyan beszéljünk a XX. század rémtetteiről anélkül, hogy azok közé egyenlőségjelet tennénk” címmel. A panelbeszélgetésen részt vett Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettese is.

Az Európa emlékezete szimpózium-sorozat 2012 szeptemberében vette kezdetét Gdańskban. A következő alkalmaknak Berlin és Prága adott otthont. Jövőre a XX. század történetével foglalkozó intézetek képviselői Budapesten fognak találkozni.

Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (ENRS) egy olyan nemzetközi vállalkozás, melynek célja a XX. századi Európa történelmének kutatása, dokumentálása és népszerűsítése, különös tekintettel a diktatúrákra, a háborúkra és az elnyomással szemben álló társadalomra, továbbá biztosítani hivatott a múltra való emlékezés lehetőségét. A Hálózat tagjai: Németország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország és Románia. Megfigyelői státusszal rendelkezik Ausztria és Csehország.


Képek


Címkék

nemzetközi kapcsolatok