Ereje, lényege egységében rejlett- Bibó Istvánra emlékezve

  • Megosztás
  • 2024. May 12.

Bibó István halálának 45. évfordulója alkalmából a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Nemzeti Örökség Intézete szervezésében tartottak megemlékezést az egykori államminiszter Duna-parti mellszobránál 2024. május 10-én.

Beszédet mondott Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) főigazgatója, valamint Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) tagja.

„Bibó olyan ember volt, akinek ereje, lényege egységében rejlett. Mindig az ember érdekelte, az foglalkoztatta. Maga egy autonóm ember volt, aki kész volt az életét is kockára tenni. Sziklaszilárd értékrenddel bírt"- fogalmazott Soós Viktor Attila. Kiemelte: „Tehetséges, színes, sőt zseniális ember sok van Magyarországon, kiváló írók, zenészek, tudósok, festők. De római jellem egy: Bibó. Próbálják Bibót különböző ideológiai skatulyákba betenni, próbálják különböző közösségek, csoportok kisajátítani, de ne tegyük! Bibó mindenkié és gondolatait, írásai mindenkihez szólnak. Olvassuk, értelmezzük, értsük és tanuljunk Tőle"- zárta emlékező beszédét a NEB tagja.

„Kevés olyan ember van a történelemben, aki a legnagyobb bajban is kitartott a véleménye mellett. Még kevesebb van abból, aki akkor is a helyén maradt, amikor a vereség már nyilvánvaló volt. Bibó István ezen kevesek közé tartozott” – ezekkel a szavakkal kezdődik a Nemzeti Örökség Intézetének Sorsfordítók című animációs sorozatának Bibó Istvánról szóló epizódja, amit jövő szerdán láthat először a nagyközönség. Az immár 10 részes sorozatban olyan személyeket mutatunk be a fiataloknak, akik életük egy sorsdöntő pillanatában a saját sorsuk védelmével szemben a köz javáért való küzdelmet választották” – mondta Móczár Gábor főigazgató a beszédében. (NÖRI Facebook)

A rendezvény befejezéseként az Országgyűlés elnökének koszorúját Szigeti Gábor, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóságának igazgató-helyettese helyezte el, koszorúzott továbbá Soós Viktor Attila a NEB, Móczár Gábor a NÖRI nevében.

Kapcsolódó tartalom:


Képek


Címkék

megemlékezés Soós Viktor Attila Országgyűlés Hivatala hazai kapcsolatok