Emléktáblát kapott Gereben Ágnes

hirado.hu - 2015.09.21.

  • Megosztás
  • 2015. September 21.

Gereben Ágnes az egész népét tanította, s egész életére az intellektuális becsületesség és bátorság volt jellemző - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn Budapesten, a történész, irodalomtörténész, műfordító, kritikus emléktáblájának avatóünnepségén.

Semjén Zsolt arról beszélt: a tudós és férje, Kun Miklós történész valószínűleg más által teljesíthetetlen, múlhatatlan szolgálatot tett a magyar nemzetnek és értelmiségnek a bolsevizmus történetének feltárásában, egyesítve a történészi és a diktatúrák kutatásához térségünkben nélkülözhetetlen irodalomtörténeti felkészültséget.Ezért volt döntő fontosságú, hogy Ágnes esetében a professzionális történész és az irodalomtörténész egybeesett - jelentette ki Semjén Zsolt, hozzátéve, tökéletes nyelvtudása mellett ritka tulajdonsága volt hatalmas személyes tapasztalata és ismeretségi köre.

"Tudta, kikkel kell beszélni és hova kell nyúlni" az archívum hatalmas adattömegében, mely, még élő szemtanúkat kell megszólaltatni, hogy hitelesen deríthessen fel egy addig fehér foltot - mondta a politikus.

Hangsúlyozta: Antiszemitizmus a Szovjetunióban című könyvének megírásával lehetőséget adott az egész magyar baloldalnak, hogy szembenézzen azzal, ami a kommunizmus idején történt, ami tökéletesen mutatja, hogy a bolsevizmus és a nácizmus gyökerében mennyire hasonló, a diktatúrák mennyire hasonló természetűek.

Ágnesnek és Miklósnak megvolt és megvan az a karizmája, hogy az egész néphez tud szólni - jegyezte meg a miniszterelnök-helyettes, hozzátéve, hogy mindketten remekül hozzák közel a történelmet előképzettség nélküli embereknek is.

Semjén Zsolt közölte: a magyar nemzet és értelmiség mellett személyesen is köszönettel tartozik Gereben Ágnesnek a kapott segítségért, amikor "az orosz politika vagy egyházpolitika útvesztőjében" kellett őt navigálnia.

Forrás:


Címkék

emléktábla-avatás