Emlékezz! Augusztus 23.

2020.08.23.

  • Megosztás
  • 2020. August 23.
ENRS-logo

Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (ENRS) közleménye.

Augusztus 23-án, a Molotov-Ribbentrop-paktum aláírásának évfordulóján tartjuk a Totalitárius Rendszerek Áldozatainak Európai Emléknapját. Az „Emlékezz! Augusztus 23.” idei társadalmi kampányában az Emlékezés és Szolidaritás Európai Hálózata újabb két élettörténetet idéz fel, amelyekre a totalitárius rendszerekkel folytatott drámai küzdelem nyomta rá a bélyegét. A 2020-as kampány hősei Milada Horákova és Kazimierz Moczarski.

A korábbi évekhez hasonlóan az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (ENRS) aktívan részt vesz a Totalitárius Rendszerek Áldozatai Emléknapjának megtartásában. Augusztus 23-án adjuk közre a Milada Horákova és Kazimierz Moczarski sorsát bemutató két kisfilmet. Ezzel közelebb szeretnénk hozni a múlt történéseinek jelentőségét, és mindenek előtt az egyéni sorsok prizmáján át nézve leróni tiszteletünket mindazok előtt, akik bűnös eszmék nevében végrehajtott erőszakot és üldöztetést szenvedtek el.

Milada Horákova cseh politikus, a második világháború alatti földalatti ellenállási mozgalom tagja. A kommunista párt által megrendezett koncepciós perben koholt vádak alapján összeesküvésért és árulásért kirótt halálos ítélet áldozata. Noha mások mellett Winston Churchill és Albert Einstein is kegyelmi kérvénnyel fordult a hatóságokhoz, Csehszlovákia akkori elnöke, Klement Gottwald helyben hagyta az ítéletet. 1950. június 27-én hajnalban Mileda Horákován végrehajtották a kötél általi halálos ítéletet. Az 1968-as prágai tavasz idején megkezdődött rehabilitációja egy évvel az 1989-es bársonyos forradalom után fejeződött be.

Kazimierz Moczarski lengyel író és újságíró, a „Beszélgetések a hóhérral” szerzője. A második világháború alatt a Honi Hadsereg aktív tagja volt. 1945 augusztusában a kommunista hatalom letartóztatta és 10 év börtönre ítélte. 1949-ben kihallgatások újabb sora kezdődött ellene, amelyek következményeként halálra ítélték. A bírósághoz írott levelében Moczarski 49 fajtáját sorolja fel a rajta alkalmazott kínzásoknak, többek között a közös cellába helyezést Jürgen Strooppal, a varsói zsidó gettó likvidálásáért felelős SS-vezetővel. Sztálin 1953-as halála után Moczarski ítéletét életfogytiglanra változtatták, de erről további két és fél éven keresztül nem kapott értesítést. 1956 áprilisában, 11 börtönben töltött év után szabadlábra került és rehabilitálták.

A fent említett személyiségeknek szentelt kisfilmeket 2020. mutatjuk be az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata honlapján (www.enrs.eu), illetve az intézet - YouTube, Facebook, Instagram, Twitter - közösségi média-oldalain.

Milada Horáková:

Kazimierz Moczarski:

Csatlakoznak az ESzEH által a korábbi években készített bejátszásokhoz, amelyek közelebb hozzák a származásáért üldözött litvániai német-zsidó Júlia Zachi; az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban egymásra találó szerelmes pár – a zsidó Mala Zimetbaum és a lengyel Edek Galiński – valamint Mansfeld Péter, az 1956-os magyar forradalom utáni megtorlás legfiatalabb áldozatának sorsát. Minden film megtalálható az ESzEH YouTube csatornáján is: https://bit.ly/Remember23August

A kampány további fontos elemei a fekete szalagos jelvények. Az elmúlt években az ESzEH múzeumokban és emlékhelyeken terjesztette őket Európa-szerte. Idén a COVID-19 vírus okozta világjárványra tekintettel a kitűző elektronikus változatának letöltését javasoljuk Facebook profilkép-keret formájában, amely megtalálható az ESzEH rajongói oldalán: www.facebook.com/enrs.eu vagy a következő linken: https://bit.ly/23_August_join_us

Ezerkilencszázharminckilenc augusztus 23-án Németország és a Szovjetunió aláírta az egyezményt, amely utat nyitott a második világháború és minden következménye, többek között a koncentrációs táborok, krematóriumok, a Gulág táborai, majd a „hidegháború” hosszú évei előtt, melyek sok közép-kelet-európai társadalom számára a további elnyomatást jelentették.

A Molotov-Ribbentrop-paktum keletkezését és jelentőségét megvilágító infografikát az alábbi linkről lehet letölteni: https://bit.ly/Molotov-Ribbentrop_HU További tájékoztatás érhető el a kampányról (angol nyelven) a Hálózat oldalán: www.enrs.eu/august23.

Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata egy nemzetközi vállalkozás, amelynek célja a XX. századi Európa emlékezetének megőrzése, történelmének kutatása, dokumentálása és népszerűsítése, különös tekintettel a diktatúrákra, a háborúkra és az elnyomással szemben álló társadalomra. A Hálózat tagjai: Lengyelország, Magyarország, Németország, Románia és Szlovákia. Megfigyelői státusszal rendelkezik Albánia, Ausztria, Csehország, Grúzia és Lettország. További információ: www.enrs.eu.

Az ENRS sajtóközleménye (2020.08.23.)


Címkék

nemzetközi kapcsolatok ENRS