Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózatának szimpóziuma Budapesten

  • Megosztás
  • 2016. April 28.
Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózatának szimpóziuma Budapesten

Megkezdődött a résztvevők regisztrációja az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózatának Európa emlékezete című V. szimpóziumára, amelyen a XX. század történetével foglalkozó intézetek és szervezetek több száz képviselője találkozik minden évben. Az idei, az 1956-os magyarországi forradalom emlékének szentelt esemény május 24–26. között lesz Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia székházában. (Frissítve a tervezett programmal 2016.05.16-án)

A szimpózium gondolata abból a meggyőződésből született, hogy szükség van az elmúlt száz év történelmének olyan közös és többdimenziós átgondolására, amely figyelembe veszi a különböző elbeszéléseket, érzékenységeket, történelmi tapasztalatokat és azok értelmezéseit. A szimpóziumok alkalmával a résztvevők megvitatják, lehetséges-e közös európai emlékezet. Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata által évenként megrendezett esemény célja, hogy elősegítse és elmélyítse a XX. század történetének kutatásával foglalkozó intézmények és szervezetek, illetve a különböző országok történelemoktatásai közötti együttműködést.

        A szimpózium idei témája az 1956-os magyarországi forradalom. Hatvan évvel az események után áttekintjük a forradalom kitörésének és lefolyásának körülményeit, illetve annak következményeit. A magyarországi események jelentősen befolyásolták az egész kelet-európai blokk történetét, és hivatkozási ponttá váltak a szovjet uralom alatt álló más országok mozgalmai számára. Az 1956-os forradalom hatással volt a vasfüggöny 1989-es leomlására is, öröksége pedig napjainkban nem csak az európai emlékezetben van jelen.

A vitára — amely e témákat dolgozza fel — egyaránt várjuk a XX. század történelmével foglalkozó történészeket, valamint múzeumok és emlékezetpolitikai intézetek, oktatási és tudományos központok, alapítványok és egyesületek képviselőit. Az idei panelbeszélgetések résztvevői között lesz többek között Mark Kramer professzor, a Harvard Egyetem hidegháborús kutatásokkal foglalkozó programjának igazgatója, Norman Stone, az ankarai Bilkent Egyetem professzora, valamint Andrzej Nowak professzor, a Jagelló Egyetem Kelet-Európa története tanszékének vezetője.

Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózatának V. szimpóziuma

A háromnapos találkozón előadásokon, panelbeszélgetéseken, valamint műhelyfoglalkozásokon vesznek részt a jelentkezők, illetve olyan emlékhelyeket látogatnak meg a szimpózium résztvevői, mint például a Terror Háza Múzeum, vagy a 301-es parcella a Rákoskeresztúri Új Köztemetőben – az 1956-os forradalom hőseinek sírjai és emlékhelye –, valamint az egykori siralomház, a Kisfogház Emlékhely.

TERVEZETT PROGRAM

További információ és jelentkezési lap:

Az esemény szervezője: 
Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata

Közreműködők:
Nemzeti Emlékezet Bizottsága
Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont

A szimpózium partnerei:
Európai Szolidaritás Központ
A SED-diktatúrát Feldolgozó Szövetségi Alapítvány

Támogató:
1956-os Emlékbizottság

Sajtóinformáció:

Jadwiga Olech-Kostka

Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata

Tel. +48 22 891 25 00

e-mail: jadwiga.olech@enrs.eu


Fodor Endre

Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatala

Tel. +36 70 339 51 40

e-mail: fodor.endre@neb.hu

Kapcsolódó tartalom:


Címkék

nemzetközi kapcsolatok '56-os emlékév