Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata szimpóziumának tervezett programja

NEB - 2016.05.13.

  • Megosztás
  • 2016. May 12.

Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózatának (ENRS) Európa emlékezete című V. szimpóziumán a XX. század történetével foglalkozó intézetek és szervezetek több száz képviselője találkozik majd.

A konferencia időpontja:
- 2016. május 24-25-26.

A konferencia helyszíne:
- Magyar Tudományos Akadémia
  1051 Budapest,
  Széchenyi István tér 9.

A konferencia tervezett programja itt letölthető...

Az esemény szervezője: 
- Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata
Közreműködők:
- Nemzeti Emlékezet Bizottsága
- Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont
A szimpózium partnerei:
- Európai Szolidaritás Központ
- A SED-diktatúrát Feldolgozó Szövetségi Alapítvány
Támogató: 
- 1956-os Emlékbizottság

A szimpózium gondolata abból a meggyőződésből született, hogy szükség van az elmúlt száz év történelmének olyan közös és többdimenziós átgondolására, amely figyelembe veszi a különböző elbeszéléseket, érzékenységeket, történelmi tapasztalatokat és azok értelmezéseit. A szimpóziumok alkalmával a résztvevők megvitatják, lehetséges-e közös európai emlékezet. Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata által évenként megrendezett esemény célja, hogy elősegítse és elmélyítse a XX. század történetének kutatásával foglalkozó intézmények és szervezetek, illetve a különböző országok történelemoktatásai közötti együttműködést.

A szimpózium idei témája az 1956-os magyarországi forradalom. Hatvan évvel az események után áttekintjük a forradalom kitörésének és lefolyásának körülményeit, illetve annak következményeit. A magyarországi események jelentősen befolyásolták az egész kelet-európai blokk történetét, és hivatkozási ponttá váltak a szovjet uralom alatt álló más országok mozgalmai számára. Az 1956-os forradalom hatással volt a vasfüggöny 1989-es leomlására is, öröksége pedig napjainkban nem csak az európai emlékezetben van jelen.

A vitára — amely e témákat dolgozza fel — egyaránt várjuk a XX. század történelmével foglalkozó történészeket, valamint múzeumok és emlékezetpolitikai intézetek, oktatási és tudományos központok, alapítványok és egyesületek képviselőit. Az idei panelbeszélgetések résztvevői között lesz többek között Mark Kramer professzor, a Harvard Egyetem hidegháborús kutatásokkal foglalkozó programjának igazgatója, Norman Stone, az ankarai Bilkent Egyetem professzora, valamint Andrzej Nowak professzor, a Jagelló Egyetem Kelet-Európa története tanszékének vezetője.

A háromnapos találkozón előadásokon, panelbeszélgetéseken, valamint műhelyfoglalkozásokon vesznek részt a jelentkezők, illetve olyan emlékhelyeket látogatnak meg a szimpózium résztvevői, mint például a Terror Háza Múzeum, vagy a 301-es parcella a Rákoskeresztúri Új Köztemetőben – az 1956-os forradalom hőseinek sírjai és emlékhelye –, valamint az egykori siralomház, a Kisfogház Emlékhely.

Kapcsolódó tartalom (további információ):


Címkék

konferencia nemzetközi kapcsolatok