Előadás a Bécsi Magyar Történeti Intézetben

  • Megosztás
  • 2022. September 21.
Esemény plakátja

A Bécsi Magyar Történeti Intézet meghívója:

Történelmi filmklubunk októberben az 1956-os forradalomra emlékezve a Négy nap. Kádár János árulása című dokumentumfilmet vetíti. A filmet 2022. október 11-én 19 órától magyar nyelven, felirat nélkül tekinthetik meg az érdeklődők.

Kádár János 1956. október 31-én mondta el addigi legjelentősebb beszédét a forradalomban. A sztálinizmust és a nemzeti önérzet megsértését Rákosiék bűnének nevezte. Dicsőséges felkelésként jellemezte a forradalmat, “amely lerázta a nép és az ország nyakáról a Rákosi uralmat, kivívta a nép szabadságát és az ország függetlenségét, amely nélkül nincs, nem lehet szocializmus”. Végezetül Kádár bejelentette az új párt, a Magyar Szocialista Munkáspárt megalakulását, amely követeli a szovjet hadsereg kivonását.

Másnap Kádár János eltűnt és Moszkvában bukkant fel. Majd 1956. november 4-én vörös csillagos tankokon érkezett vissza Magyarországra. Mi történt abban a négy napban Moszkvában? Megzsarolták a szovjetek? Hruscsov megfenyegette volna? Vagy Kádár a kisebbik rosszat választotta volna, és inkább az új bábkormány feje lett, hogy így védje meg az országot? A film és a vetítést követő magyar nyelvű beszélgetés Dr. Galambos István történésszel mások mellett ezekre a kérdésekre is keresi a választ.

Előzetes ITT...

Tisztelettel:

Ifj. Dr. Bertényi Iván

a Bécsi Magyar Történeti Intézet igazgatója,

a Collegium Hungaricum tudományos igazgató-helyettese


Címkék

Galambos István nemzetközi kapcsolatok 1956 előadás