Együttműködési megállapodást kötött a NEB és az IPN

2015. április 22.

  • Megosztás
  • 2015. April 21.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) és a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (Instytut Pamięci Narodowej – IPN) együttműködéséről szóló megállapodást írt alá Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke és Łukasz Kamiński, a lengyel IPN elnöke Budapesten. Az aláírásra a Parlamentben, Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke jelenlétében került sor.

A megállapodás rögzíti, hogy a NEB és lengyel társintézménye együttműködést alakítanak ki a történeti kutatás és a tudományos ismeretterjesztés terén. A NEB és az IPN a két nemzet történelmi és kulturális örökségének megértését célzó tudományos és oktatási események szervezésében is együtt kívánnak működni, továbbá elsőbbségi jogot biztosítanak egymásnak szerzői jogi védelem alá eső műveik saját nyelven való kiadására.

Az együttműködési megállapodás aláírását követően a NEB és IPN közös pódiumbeszélgetésére került sor az Országházban a kommunista diktatúra "örökségének" jogi eszközökkel történő felszámolásáról.

Łukasz Kamiński a délután folyamán a XX. századi lengyelországi diktatúrák emlékezete címmel tartott előadást a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Az IPN elnökének előadását Patyi András rektor köszöntője vezette fel. A rendezvényen Földváryné Kiss Réka bemutatta a NEB első évének fő eredményeit és felvázolta az IPN-NEB együttműködésben rejlő lehetőségeket.

Az intézmények vezetői hangsúlyozták: a NEB és az IPN megállapodása a tudományos együttműködés kereteinek kialakítása mellett a hagyományos lengyel-magyar barátság kifejeződése is egyben.


Képek


Kapcsolódó tartalom