Csatári Bence: '56 október 23-a a XX. századi magyar történelem legfényesebb napja

HIRTV.HU - 2020.10.23.

  • Megosztás
  • 2020. October 23.

Hatvannégy évvel ezelőtt ezen a napon Magyarország nemet mondott a kommunistáknak és visszaszerezte a szabadságát. Milyen üzenete van ma a XX. századi magyar történelem legmeghatározóbb eseményének? A Magyarország élőben vendége Csatári Bence történész volt.

Mi történt 64 évvel ezelőtt? - tette fel első kérdését Földi-Kovács Andrea műsorvezető.

Korábbról indulva, 1945 és 1956 között a magyar társadalom megtanult elnyomásban élni, ez kulminált október 23-án, amikor végre ki lehetett mondani az igazságot. Ahogy a történész fogalmazott, a 64 évvel ezelőtti október 23-a a XX. század magyar történelmének legfényesebb napja, kicsit beárnyékolja a rendszerváltást is. Október 23-a volt az a nap, amikor az általam sötétnek vélt '50-es években gyúlt némi világosság - foglalta össze a történéseket Csatári Bence.

A legfelsőbb pártvezetés mennyire volt egységes az október 23-ai események megítélésében?

Nagyon nem volt egységes, rengeteg platform volt. (...) Losonczi Gézának köszönhető többek között az, hogy október 28-án Nagy Imre így nyilatkozott a történésekről, hogy ez bizony forradalom és nem valami más. (...) 32 évig nem lehetett a forradalomról úgy beszélni, hogy forradalom, csak ellenforradalomként említhettük. Az SZFE tüntetéssel kapcsolatban is kifejtette véleményét Csatári Bence. Sokan ugyanis kulturális diktatúráról beszélnek.

(..) Nincs szó kulturális diktatúráról Magyarországon. Nincs olyan zenekar, amely üldözve lenne vagy lett volna - tette hozzá.

A teljes adás megtekinthető:


Címkék

Csatári Bence 1956