Csaknem félezer kommunista funkcionárius nevét tette közzé a NEB

Összefoglaló a sajtóhíreinkről 2016.02.26-

  • Megosztás
  • 2016. March 02.
Kommunista hatalombirtokosok – 1956 címmel a  honlapon olvashatóak azoknak a személyeknek az életrajzai, karrierpályái, akik a forradalom kitörésétől az 1963-as általános amnesztia kihirdetéséig a forradalom vérbefojtásában és az azt követő megtorlásban szerepet játszottak. A szerteágazó, intézményközi együttműködésben végzett kutatómunka első eredményeit, mintegy 450 pályarajzot mutat be a nyilvánosság számára. Az összeállítás tartalmazza az 1956 utáni szűkebb és tágabb értelemben vett pártvezetést, elkészültek továbbá az 1956–1962. közötti állambiztonsági vezetők pályarajzai. Megkezdődött a megtorlás végrehajtásában részes tárcák és fegyveres testületek vezetői, valamint a forradalom résztvevőivel szemben indított büntetőperekben ítélkező bírák életrajzainak publikálása. Az összeállításban szereplők egy része a hatalmi struktúrából fakadóan, az általa betöltött funkció révén volt a megtorló gépezet működtetője, míg mások személyükben, közvetlenül is szerepet vállaltak a megtorlásban.
  • A megtorlás időszakában működő kommunista államgépezetet vettük végig. Tehát benne vannak az anyagban a legfontosabb politikai vezetők, tehát a korabeli nevén a PB- és KB-tagok karrierútjai. És itt igyekeztünk összeszedni azokat az idézeteket is, amelyek kifejezetten az '56-os megtorlásra vonatkoztak. Zárt ajtók között mit mondtak az elvtársak egymásnak, amikor sokszor nagyon cinikusan beszéltek '56-ról, a megtorlásról. És kinek mi legyen a sorsa- fogalmazott többek között a bizottság elnöke az M1 aktuális csatorna műsorában. (a műsor felvétele megtekinthető a Hírado.hu oldalon)

  • A Közép-Európában meggyilkolt legalább egymillió ember mellett a helyi nemzeti kultúrák is a kommunista diktatúrák áldozatainak tekinthetők - mondta Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) elnökhelyettese szombaton az M1 aktuális csatornának nyilatkozva (a műsor felvétele a Hírado.hu oldalon)

  • A Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke a Lánchíd Rádióban úgy fogalmazott, a kutatás során a rendszer egészének bemutatására törekedtek. Hozzátette, ez egy folyamatos kutatás, így lehet arra számítani, hogy a dokumentumok bővülnek (1. hangfelvétel).

  • A KarcFM adásában Földváryné Kiss Réka a többi között kiemelte: minden adat, amelyet közzé tesz a Nemzeti emlékezet Bizottsága, az dokumentumokon alapul (2. hangfelvétel).

  • A Helikon Rádió Krónika című műsorában Máthé Áron elnökhelyettes hangsúlyozta: fontos, hogy végre szembe nézzünk azokkal az emberekkel, akik a szovjet típusú diktatúra és megszállás kiszolgálói voltak (3. hangfelvétel)

  • „Hogy pontosan mennyien lettek a kommunizmus áldozatai, a mai napig nem tudjuk. 1956 és 1989: mi miért maradt el, és ha elmaradt, akkor hogyan kellett volna pótolni?” (a műsor felvezetője) Vendég: Máthé Áron történész, a NEB elnökhelyettese és Törcsi Péter jogász. (a műsor felvétele)

Kommunista hatalombirtokosok- 1956


Felvétel lejátszása