Century of martyrs, Mártírok évszázada címmel kiállítás nyílt Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának kiállítótermében

NEB - 2021.10.22.

  • Megosztás
  • 2021. October 22.

Century of martyrs, Mártírok évszázada címmel kiállítás nyílt október 22-én a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának kiállítótermében.

.


Október 23. előtt vagyunk egy nappal, s amikor holnap az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezünk, valamint 1989-re, a köztársaság kikiáltására, akkor különösen fontos az, hogy olyan személyek előtt hajtsunk fejet, akik életüket áldozták a hitükért, a szabadságukért- hangsúlyozta köszöntőjében Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja.

A tablókon idézetek olvashatóak a bemutatott életutak mellett, amelyek a diktatúra elnyomását elszenvedő mártíroktól, számunkra példaképektől származnak, az ő lelkiségükbe, szellemiségükbe enged bepillantást- mondta Soós Viktor Attila. Megköszönte a Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformjának (@Platform of European Memory and Conscience), személy szerint Wojciech Bednarskinak, a Platform nemzetközi projektmenedzserének, hogy eljutott Magyarországra ez a kiállítás.

Wojciech Bednarski köszöntőjében kiemelte, nagyon örül annak, hogy az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja sokaknak bemutathatja ezeket a tablókat a partnerei közreműködésével, így elsőként a Nemzeti Emlékezet Bizottsága kiállítótermében a magyar embereknek. Nagyon fontos, hogy emlékezzünk, s emlékeztessünk mindenkit arra, milyen szörnyűségeket éltek át a bemutatott „hősök", akik valamennyien mártírjai ennek az évszázadnak”- hangsúlyozta Wojciech Bednarski.

Külön köszönet illeti a Lengyel Nemzeti Alapítványt (Polska Fundacja Narodowa), amely adományozóként és a kiállítás Magyarországra szállításának támogatójaként lehetővé tette, hogy az érdeklődők megtekinthessék ezt az igen színvonalas tárlatot.

A tárlat megtekinthető a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának kiállítótermében (Budapest VIII. kerület, Vas u. 10.).


Képek


Címkék

kiállítás nemzetközi kapcsolatok Soós Viktor Attila