Bírák, ügyészek a megtorlás szolgálatában

NEB- 2016.12.15.

  • Megosztás
  • 2016. December 14.

Ma hatvan éve, 1956. december 15-én hajtották végre Soltész Józsefen a forradalom utáni megtorlás első statáriális halálos ítéletét Miskolcon. Erre emlékezve teszi közzé a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) a megtorlás szolgálatában állt bírák és ügyészek életpályáit bemutató összeállítása első részét.

Ebben a forradalom résztvevőivel szemben indított büntetőperekben halálos ítéletet kihirdetett bírák pályaképeit közli most a NEB. Megkezdődött a megtorlásban szerepet vállalt ügyészek körének feltérképezése is, az összeállítás második, folyamatosan bővülő részében a NEB azoknak a személyeknek a pályarajzát tárja a nyilvánosság elé, akik olyan perben képviselték a vádat akár az első-, akár a másodfokú eljárás során, amelyben végrehajtott halálos ítélet született.

A Kúria elnöke, a legfőbb ügyész és a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke 2014 decemberében Emlékezés és emlékeztetés címmel közös kutatási programot indított az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő igazságügyi megtorlás rendszerezett feltárására. A jogi és történeti szempontokat egyaránt érvényesítő kutatás egyik iránya az igazságszolgáltatást felhasználó megtorlás irányító és végrehajtó testületeinek és az abban közreműködő személyek körének feltárását célozza.

Tovább az életpályákhoz....

Kapcsolódó tartalmak


Címkék

kutatás kommunisták