Beszélgetés a Láthatatlanok című dokumentumfilm vetítés után

  • Megosztás
  • 2022. March 04.

A filmvetítést követő beszélgetés vendége a film rendezője, Cs. Nagy Sándor, dramaturgja, Sashegyi Zsófia, valamint Bank Barbara történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának a tagja.

  • március 9. szerda 17 óra

  • Helyszín: ÁBTL aulája (Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.)

Cs. Nagy Sándor frissen bemutatásra kerülő Láthatatlanok című dokumentumfilmje az 1956-os forradalom legtovább ellenálló fegyvereseinek, a mecseki láthatatlanok helytállását meséli el. 1956 novemberében, amikor Budapestet a szovjet tankok már romhalmazzá lőtték, a pécsi és Pécs környéki forradalmárok úgy határoztak, hogy harcolnak tovább. Bevették magukat a Mecsek erdőségeibe, és gerillaharcot kezdtek a világ legnagyobb szárazföldi hadseregével szembe. Volt olyan pillanat, amikor közel kétezren voltak, egy idő után ludovikás tiszt segítette az önkéntes gerillahadsereg koordinálását. A helyismeretükre támaszkodó civilek szegényes fegyverzetükkel érzékeny veszteségeket tudtak okozni az erdei terepen nehezen mozgó harckocsiknak. Erejük azonban pár héten belül felőrlődött az aránytalan küzdelemben. November 16-án a csoport pár tucat főre zsugorodott kemény magja elindult, hogy a jugoszláv zöldhatáron átjutva találjon menedéket a nagyvilágban. „De kik is voltak azok a bátrak, akik vállalták a harcot '56-ban a Mecsekben? Miért nem tették le a fegyvert? Milyen trükköket vetettek be a szovjet túlerővel szemben? És mi lett a sorsuk? Három, a világ legkülönbözőbb pontjaira szakadt egykori szabadságharcos meséli el a történetét, és ad választ ezekre a kérdésekre.

A vetítésre és az azt követő beszélgetés vendégei: a film rendezője, Cs. Nagy Sándor, dramaturgja, Sashegyi Zsófia, valamint Bank Barbara történész.”


Címkék

Bank Barbara