Bemutatják Novák Attila új könyvét az Engländer-per történetéről

MAZSIHISZ.HU 2021.03.31.

  • Megosztás
  • 2021. March 31.

Az Ideológia és önazonosság – Az 1953-as budapesti cionista per című kötet annak a Rákosiék által a „sztálini orvosper” mintájára szervezett akciónak a történetét járja körül, amelynek során a kommunista diktatúra vezetése ellenséges és illegális szerveződésnek akart láttatni vallásos cionista csoportokat. A NEB kiadásában tavaly megjelent kötet online bemutatója április 8-án, jövő héten csütörtökön délután 5 órakor lesz.

Rákosi Mátyás és kommunista bűntársai a sztálinista rezsimek, a Szovjetunió cionista pereinek „magyar kiadását” tervezték azáltal, hogy 1953-ban börtönbe vetettek néhány, a gyerekkort alig maga mögött hagyó, holokauszttúlélő fiatalt. A „vádlottak” a nagyobb bajt csupán Sztálin halálának köszönhetően kerülhették el, aránylag enyhe ítéleteket kaptak a „cionista per” vádlottjai, köztük Engländer Tibor. Röviden ez a summázata Novák Attila történész, a NKE Molnár Tamás Kutatóintézet tudományos főmunkatársa könyvének, amely Engländer Tibor és társainak büntetőperét, annak hátterét, előzményeit és politikai motivációit tárja fel.

Novák Attila történész (Fotó: NKE)

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) által tavaly kiadott könyvnek – a pandémia miatt – most fogják megtartani az online bemutatóját. A rendezvényen Novák Attilával Pap Milán politológus, az MTKI munkatársa és Vári György irodalomtörténész, rabbinövendék beszélget.

Ha részt akarnak venni az online bemutatón, akkor ezen a linken tudnak regisztrálni, míg a kötetről további információk ide kattintva olvashatók.

A per legtöbb érintettje – így Engländer Tibor – már meghalt, ám egyikük, az 1934-ben született Schmelzer Kornél még életben van. Őt 1953. február 26-án vették őrizetbe, majd hosszú hónapokat töltött börtönben ártatlanul. A Menachem Schmelzer néven évtizedek óta New Yorkban élő professzorral, a Jewish Theological Seminary (JTS) könyvtárának volt vezetőjével portálunk korábban interjút készített Novák Attila tanulmánykönyve kapcsán, a beszélgetést ezen a linken találhatják.

Forrás:

Kapcsolódó tartalom:


Címkék

Rákosi