Az előremutató nemzeti múlt

Magyar Idők - 2015.10.31.

  • Megosztás
  • 2015. October 31.

Életreítéltek címmel dokumentumfilmet mutat be a Nemzeti Örökség Intézete november negyedikén, a nemzeti gyásznapon. Pedig vannak, akik azt mondják: nehéz már újat mondani ’56-ról.

A videofilm borítója

Az Életreítéltek című dokumentumfilm – amelynek fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke – két nemrég végzett fiatal rendező, Szakonyi Noémi és Vincze Máté alkotása, és friss szemlélettel mutatja be az akkori eseményeket. A premierre az Uránia Nemzeti Filmszínházban kerül sor. A négy szereplőből Wittner Mária, Fónay Jenő egykori halálraítéltek, valamint Regéczy-Nagy László ma már sokak számára ismertek, bár sajnos korántsem mindenkinek. A negyedik megszólaló, Puchert János viszont ismeretlen a nagyközönség előtt. Egyszerű sorkatonaként került bele a forradalmi események forgatagába, majd 1970-ig börtönbe vetették, pedig csak parancsot teljesített, amikor harci cselekményekben vett részt. Mind a négyen otthonukban beszélnek az akkori történésekről és a megtorlás évtizedeiről.

Hiába készült már több feldolgozás ’56-ról, ma is sok újat tudnak mondani. Köszönhető a színvonal a szakértői stábnak is: többek között Bank Barbara történésznek.

Forrás:


Címkék

1956