Az egyházüldözés

  • Megosztás
  • 2023. September 14.

Film: Az egyházüldözés kiépülése Magyarországon (9:24)A kisfilm a magyarországi történelmi egyházak második világháború utáni üldözését mutatja be, kezdve az 1944-45-ös erőszaktól az '50-es évekig, az egyházi autonómia felszámolásáig, és az intézményesült pártellenőrzés szerve, az Állami Egyházügyi Hivatal létrehozásáig.

A filmet a Nemzeti Emlékezet Bizottsága megbízásából az Igen Média Kft. készítette.

Narrátor: Kőváry-Szabó Zoltán.

Történész szakértő: Kiss Réka, Ötvös István.

Közreműködött: Borbás Barnabás, Köllőd Márton, Radványi Benedek, Réti László Szalai Márk, Szita Barnabás.

2022


Film: „ti is élni fogtok.” Pógyor István mártírhalála(29:56)


Antináci és antikommunista is volt, de mindenekelőtt mély hitű református ember Pógyor István, akit 1951. június 7-én hurcolt el az Államvédelmi Hatóság. A Keresztyén Ifjúsági Egyesület akkor mindössze 49 éves nemzeti titkárát hamis vádak alapján ítélték hosszú börtönbüntetésre. Sohasem szabadulhatott, mert ’53-ban addig bántalmazták, amíg belehalt sérüléseibe. Rá emlékezik az Ablonczy Bálint írta és rendezte „ti is élni fogtok.” Pógyor István mártírhalála című dokumentumfilm. A főhőst Trill Zsolt, a Nemzeti Színház színésze játssza a dramatizált jelenetekben, aki nem mellesleg ugyanúgy a kárpátaljai Sárosoroszi szülötte, mint a mártír. A film így nemcsak egy tragikus, ám mégis felemelő életút, hanem a Pógyor Istvánt útjára bocsájtó közösség előtti főhajtás is egyben – közölték az alkotók.

A filmben az események összefüggéseit és Pógyor István életét Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke, a korszak kutatója segít megérteni.

Az alkotást a Károli Gáspár Református Egyetemen működő Reformáció Öröksége Műhely készítette.

2021


Hangfelvétel: Az Állami Egyházügyi Hivatal (8:19)

Az Állami Egyházügyi Hivatal és az állambiztonság a párt útmutatásai, határozatai alapján az egyházak ellenőrzését, felügyeletét, tagjainak üldözését hajtotta végre 1958. május 18-i létrehozásától a rendszerváltásig- hangsúlyozta Soós Viktor Attila a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című reggeli műsorában.


Interaktív tananyag: „ti is élni fogtok” Pógyor István

A foglalkozásban található dokumentumok és filmrészletek Pógyor István életéről, meghurcolásáról és haláláról szólnak. Az 1920-as években egészen fiatalon banktisztviselői állását hátrahagyva lett a Keresztyén Ifjúsági Egyesület (KIE) nemzeti titkára. Elkötelezett reformátusként sokat tett azért, hogy az egyesület vonzó lelki, szellemi és fizikai programokat nyújtson nehéz sorsú fiataloknak is. E céljait nem adta fel a kommunista diktatúra idején sem. Ezért vált a Rákosi-rendszer áldozatává.

Kapcsolódó források...


Film: Hitvallók és ügynökök

>> Részletek a tanórai és otthoni felhasználáshoz


Kabay Barna dokumentumfilmje bemutatja a Magyar Katolikus Egyház és az Állambiztonsági Hivatal 1945 utáni "történetét". A magyarországi szerzetesrendek feloszlatását, a szerzetesek és világi papság internálását, börtönbe zárását, azt, hogy a megfélemlítések hatására hogyan sikerült az ÁVH-nak a papi és szerzetesi körökben is informátorokat szerveznie. Bemutatja az "enyhülés" időszakát, a Vatikán kompromisszumokkal teli keleti politikáját, a párt és az egyház közötti együttműködés különböző formáit és a mai törekvéseket, melyek az egyház és a társadalom közötti bizalom helyreállítását tűzték ki elsődleges célul.

Rendezte: Kabay Barna és Petényi Katalin

Forgatókönyv: Petényi Katalin

Fényképezte: Jankura Péter


VISSZA A FŐOLDALRA / OKTATÁS - ÁLTALÁNOS ISKOLA