Az állampárt biztonsága. Tanulmányok a belügy és a kommunista párt kapcsolatrendszeréről a Kádár-korszakban

Szerkesztette: Horváth Zsolt, Kiss Réka, Simon István

  • Megosztás
  • 2019. June 05.
Az állampárt biztonsága. Tanulmányok a belügy és a kommunista párt kapcsolatrendszeréről a Kádár-korszakban (könyvborító)

Hogyan változott az állambiztonság pártirányítása 1956–1989 között? Milyen különleges előjogokat, megkülönböztető védelmet élveztek a pártelit tagjai? Hogyan alakult az állambiztonsági ügynökhálózat nagysága és összetétele az 1956-os forradalomtól a rendszerváltásig? Hogyan zajlottak a pártállam végóráiban a párt befolyását megőrizni igyekvő hatalomtechnikai játszmák? Vajon az 1957 tavaszán felbukkant „Márciusban Újra Kezdjük” jelszó a magyar társadalom spontán ellenállási kísérlete vagy valójában a kádári hatalom belügyi erőszakszervezeteinek jól megtervezett provokációja volt? Ezekről és más, hasonlóan izgalmas témákról olvashatnak a Nemzeti Emlékezet Bizottsága most megjelent tanulmánykötetében. A könyv erénye, hogy számos, a korszak jellegével, a hatalom természetével kapcsolatos kérdésre ad árnyalt válaszokat, s ezzel közelebb visz a kommunista diktatúra hazai működésének jobb megértéséhez.

A kötet 2019-ben, a 90. Ünnepi Könyvhéten jelent meg!

Az állampárt biztonsága. Tanulmányok a belügy és a kommunista párt kapcsolatrendszeréről a Kádár-korszakban (tartalom 1.)

Az állampárt biztonsága. Tanulmányok a belügy és a kommunista párt kapcsolatrendszeréről a Kádár-korszakban (tartalom 2.)NEB Könyvtár

ISBN 978 615 5656 262

Terjedelem: 428 oldal

Ára: 3000 Ft


Címkék

kiadványok Földváryné Kiss Réka Horváth Zsolt Simon István