Az 1956-os poznańi és magyarországi eseményekre emlékezünk

NEB-közlemény - 2016.06.27.

  • Megosztás
  • 2016. June 26.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) 2016. június 29-én kiállítással és emléküléssel is kapcsolódik az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévének megemlékezés-sorozatához, illetve a lengyel–magyar szolidaritás éve programjaihoz.

Az 1956. Lengyelország–Magyarország. Történelem és emlékezet című szabadtéri kiállítás fotókkal, térképekkel, valamint ezekhez kapcsolódó rövid magyar és angol nyelvű ismertetőkkel mutatja be az 1956-os poznańi és magyarországi megmozdulások kiváltó okait, az eseményeket, és 1956 hatását a két nép történelmére. A tárlat a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (Instytut Pamięci Narodowej – IPN), a magyar NEB és a varsói Magyar Kulturális Intézet együttműködésében valósult meg. Különlegessége, hogy nemcsak Budapesten, hanem ezzel egy időben Poznańban és Varsóban is megtekinthető lesz, lengyel és angol nyelven. A varsói kiállítást Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottsága elnöke együtt nyitja meg Marek Kuchcińskivel, a lengyel Szejm elnökével június 28-án. Poznańban Áder János és Andrzej Duda, a két ország köztársasági elnökei együtt tekintik meg a kiállítást.

A NEB és az IPN együttműködik a két nemzet történelmi és kulturális örökségének megértését célzó tudományos és oktatási események szervezésében. Ezért a NEB a poznańi felkelés évfordulóján emlékülést is rendez, amelyet a budapesti kiállításmegnyitót követően tartanak majd a Városháza dísztermében, június 29-én. Az emlékülést Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke nyitja meg; Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke levélben köszönti a lengyel és magyar résztvevőket.

Kapcsolódó tartalom


Címkék

nemzetközi kapcsolatok magyar-lengyel emlékév '56-os emlékév