Apáink földje

NEB- 2018.03.23.

  • Megosztás:
  • 2019. November 14.

A paraszti gazdaságok 1948 és 1961 közötti kollektivizálása a népesség közel felét érintette Magyarországon. A paraszti tulajdon felszámolását, a földek és az emberek termelőszövetkezetekbe kényszerítését a kommunista hatalom megfélemlítéssel és erőszakkal érte el. Eközben feldúlta, majd felszámolta a hagyományos közösségeket, a hozzájuk kapcsolódó kultúrát, életmódot.

Az erőszakos kollektivizálás történetét bemutató film az egykori üldözötteknek, meghurcoltaknak, áldozatoknak, az érintett családoknak ad lehetőséget a méltó megemlékezésre. A visszaemlékezők az említett korszak tanúi. Történeteik, valamint a bemutatott, korabeli agitációs híradórészletek, egykori dokumentumok felidézik, hogyan terrorizálták abban az időszakban a parasztságot, s kényszerítették őket a termelőszövetkezetekbe.

A film a Nemzeti Emlékezet Bizottsága megbízásából készült, közreműködő partner az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság. 
Kiadója a Nemzeti Emlékezet Bizottsága.
Archív felvételek: Magyar Nemzeti Filmalap Közhasznú Nonprofit Zrt.
Archív fotók és dokumentumok: Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, Diafilmgyártó Kft., Fortepan, Getty Images, Göcseji Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára, Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára, MTVA-MTI, Országos Széchényi Könyvtár, Rendőrmúzeum, Vágó Sándor magángyűjteménye, wikimedia.

Az alkotás teljes terjedelmében a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (Szjt.) rendelkezésének megfelelően szerzői jogi védelem alatt áll, a szerzői jog jogosultja (jogtulajdonos) az Országgyűlés Hivatala. A film bármely részletének felhasználása – az Szjt.-ben meghatározott szabad felhasználást kivéve – csak a jogtulajdonos írásbeli engedélyével lehetséges.

Kapcsolódó tartalom: