A vidéki Magyarország ismeretlen fejezeteire derült fény

Magyar Nemzet- 2023.09.06. (Tóth Gábor)

  • Megosztás
  • 2023. September 07.

Kettős könyvbemutatót tartott a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága a kutatóközpont épületében szeptember 5-én. Tudósítás a Magyar Nemzetben.

A Csikós Gábor–Horváth Gergely Krisztián által jegyzett Lefojtva. Uralom, alávetettség és autonómia a pártállamban (1957–1980) című könyv kapcsán Bánkuti Gábor történész kiemelte, hogy az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tudatos vállalkozásának köszönhetően újabb kötet jelent meg, amely a magyar vidék ismeretlen fejezetéről szól.

A sorozat eddigi kilenc része több mint ötezer oldalon mutatja be az 1945 és 1989 közötti magyar vidék történetét. Hangysúlyozta, hogy a vizsgálatokra nagy szükség van, mivel a vidék erőszakos átalakításával olyan össztársadalmi gyakorlatok és folyamatok indultak meg, amelynek társadalmi, gazdasági, demográfiai hatásai máig érződnek. A kötet jellemzője, hogy az alkotók tematikailag homogén, de különböző megközelítéssel igyekeznek feldolgozni bizonyos résztémákat egy szétzilált társadalom lenyomatait bemutatva. Ehhez a szerzők számos egyéni és levéltári forrást is feldolgoztak, illetve interjúkat is készítettek, amelyek együttesen jelentős társadalomtudományi értékekkel is bírnak.

Kiderül például, hogy milyen ellátási nehézségekkel, adózási kihívásokkal kellet szembenézniük a felszámolás előtt álló parasztgazdaságoknak, valamint az is, hogy a kényszertéeszesítés után a szocialista Magyarország rendszerszintű káoszából a „kiutat” az új gazdasági mechanizmus jelentette, amely nem volt más, mint csődmenedzselés. Mindez gyakorta a termelőszövetkezetek ügyeskedésének, piacosodásának biztosított teret. Így érthetőek meg a jövedelmet termelő melléküzemágak, vagy a vidék és a város kapcsolata is, amelyekre korábban kevesebb figyelem összpontosult.

A vidékkutató munkacsoport hatalmas feltáró munkája révén a XX. század második feléből jelentős tények és összefüggések ismerhetőek meg, amelyek kiemelkedő jelentőségűek a magyar historiográfia történetében– mondta Bánkuti Gábor történész.

A szocialista magyar vidék, amely romba döntötte a falusi társadalmat

Csikós Gábor Forrásvidékek. Visszaemlékezések a 20. században című kötetét Vámos Gabriella etnográfus mutatta be. Beszámolt arról, hogy az interjúkötetből a XX. század második felének a társadalomtörténete ismerhető meg, ráadásul mindez alulnézetből. Az interjúk a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Nemzeti Emlékezet Bizottságának közös gyűjtésnek köszönhetően születtek meg.

Az interjúztatók azon nőket és férfiakat szólították meg, akik még a hagyományos paraszti kultúrában szocializálódtak. A 27 településről származó interjúk középpontjában az emberi tapasztalat áll. Az elbeszélők életében hol kevésbé, hol jobban, de nyomot hagyott a kommunista diktatúra. Az interjúkat tematikusan rendezték a könyvben. A kutató emlékeztetett arra, hogy a társadalomtudományokban az 1970-es években megtörténő narratív fordulat eredményeképpen ma a történészek is fontos forrásnak tartják az oral history típusú szövegeket.

Vámos Gabriella hangsúlyozta, hogy önmagukban a szóbeli források nem elégségesek ahhoz, hogy a múltban megtörtént eseményeket a maguk teljességében megértsük. Szólt arról is, hogy az interjúszituáció nem azonos a hétköznapi beszélgetéssel, mindig ünnepi alkalom mind a kutató, mind pedig a megnyilatkozó számára. Kiemelte, hogy az oral history interjúk nagyszámú felhasználása, azok együttes olvasata megmutathatja azokat a sorsokat és életutakat, amelyek a korábbi rendszerben millióknak jutottak osztályrészül. A most megjelentetett kötet társadalmi, kulturális, morális változásokra és a reflexiókra hívja fel a figyelmet, amelyeket az egyén saját tetteinek rekonstruálására alkotott meg.

Forrás: A vidéki Magyarország ismeretlen fejezeteire derült fény (Magyar Nemzet- 2023.09.06.)

Kapcsolódó tartalom:

APÁINK FÖLDJE (kisfilm)


Képek

(Fotó: Magyar Nemzet /Teknős Miklós)
(Fotó: Magyar Nemzet /Teknős Miklós)
(Fotó: Magyar Nemzet /Teknős Miklós)

Címkék

könyvbemutató vidéktörténet Vidéktörténeti Témacsoport Horváth Gergely Krisztián hazai kapcsolatok NEB-könyvtár