„A történelem mi vagyunk” – Indul a Huszárvágás vlog Máthé Áronnal

HIRADO.HU - 2021.12.13.

  • Megosztás
  • 2021. December 13.

Új műfajban mutatkozik be a Huszárvágás blog: a hétfőn debütáló, azonos címmel induló vlog első epizódjában Máthé Áron történész, szociológus, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnökhelyettese és a blog szerzője a 40 évvel ezelőtti lengyel hadiállapotot és annak magyarországi vonatkozásait elemzi korábban sosem látott archív felvételek bemutatásával.

Az első rész 1980. július 1-jével veszi fel az események fonalát, amikor Lengyelországban előzetes figyelmeztetés nélkül megemelték a hústermékek árát. Tizenhét hónappal később Jaruzelski tábornok katonai irányítás alá vonta az országot, hogy megmentse a kommunista diktatúrát. A hús kérdése azonban a Szovjetuniót is lebénította: a nukleáris szuperhatalom vezetői a puccsot követően heteken át vitatkoztak arról, hogy honnan szerezzenek 30 ezer tonna húst a lengyel elvtársak megsegítésére.

A lengyel kommunista irányítás egy évtizedes háborút viselt saját népe ellen, és végül 1989-ben vereséget szenvedett, majd kimúlt Lengyelországban.

De hogyan viszonyultak mindehhez a magyar elvtársak? Mit gondoltak a lengyel helyzetről 1956 szellemétől kísértve Kádárék, miután a gulyáskommunista népvezető még 1980-ban kijelentette:

„Lengyelországot az imperialisták nem kapják meg többé, amíg a Föld gömbölyű és forog, ott kapitalizmus nem lesz többé” Máthé Áron vlogjában a blog mottójának szellemében vázolja fel az eseményeket, és válaszolja meg a felmerülő kérdéseket:

„A történelem mi vagyunk. Ha tudni akarod hova megyünk, nézz vissza, honnan jöttünk minden a helyére kerül”.

Forrás:


Címkék

Máthé Áron