A Sorsfordítás kiállítás októberben a Március 15. téren látható Budapesten

MTI, Budapest.hu, NEB - 2018.10.02.

  • Megosztás
  • 2018. October 01.

A modernkori magyar történelem egyik kevéssé tárgyalt, társadalmi következményeiben ugyanakkor messze ható eseményével, a hagyományos magyar paraszti társadalom felszámolásával és a kényszerkollektivizálással foglalkozó országos szabadtéri tablókiállítást - és az ahhoz kapcsolódó megemlékezéssorozatot - a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és az Országgyűlés Hivatal Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága szervezte. A kiállítás célja, hogy tisztelegjenek az egykori állami erőszak áldozatai előtt, valamint gyarapítsák a fiatalok ismereteit.

A most Budapestre érkező tárlat korábban már nyolc hazai településen, többek között Nagykanizsán, Kecskeméten, Gyulán és Karcagon is látható volt.

Az eseményen köszöntőt mondott Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, a kiállítást Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke nyitotta meg.

Földváryné Kiss Réka beszédében kiemelte: nagyon fontos, hogy a tablókon szerepló fényképeket, korabeli dokumentumokat megismerjék a fiatalok. Számukra októberben egy tanulmányi versenyt indítanak, amelyen középiskolások vehetnek részt. Fontos, hogy a fiatalabb korosztály is megismerje azokat a történeteket, amelyekről szüleik, nagyszüleik oly sokáig nem beszélhettek. A kiállítás anyaga megjelent egy kiadványban is, amelyet minél többekhez eljuttatnak.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes köszöntőjében hangsúlyozta: a kiállítás azért is különleges, „mert végre betekintést nyújt a történelem egy olyan korszakába, amely a legtöbbünk számára csak alig vagy egyáltalán nem ismert”. Emlékeztetett rá, hogy a világháború lezárása nem a békét hozta el a paraszti társadalomnak, hanem egy olyan új időszak kezdetét, amely magában foglalta a diktatúrát, az államosítást, a tervutasításos gazdaságot és a hiánygazdaságot. Kitért arra, hogy a paraszti tulajdon felszámolását, a földek és az emberek termelőszövetkezetekbe kényszerítését a megfélemlítés és a terror eszközeivel érték el. „A fizikai kínzás mellett az állandó propagandával és az azzal párhuzamosan működő besúgóhálózatok létrehozásával az emberi lélek megtörése is súlyos károkat mért a társadalomra. A hatalom célja az olyan tradicionális értékeknek a felszámolása volt, mint a vallás, a család, a közösségek, a közös munka és egymás segítése" – mutatott rá.

A megnyitón a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége képviseletében is megjelentek érdeklődők zászlókkal. Az eseményen közreműködött a Góbé zenekar és Maczkó Mária népdalénekes.

A tárlat október 24-ig lesz látható.

Kapcsolódó tartalom:


Képek


Címkék

kiállítás Sorsfordítás programsorozat