A paraszti társadalom felszámolásáról rendeztek kiállítást a Vasi Skanzenben

Vaol.hu- 2018.08.21.

  • Megosztás
  • 2018. August 21.

Sorsfordítás – a paraszti társadalom felszámolása 1945-1962 címmel nyílt kiállítás az ünnep alkalmából a Vasi Skanzenben augusztus 20-án, hétfőn. A kiállítást dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője nyitotta meg, aki családja révén maga is érintett volt – ahogyan az akkori társadalomnak nagyjából a fele. A képviselő egyebek között emlékeztetett arra: már 1945-ben lehetett tudni, hogy a kollektivizálást nem gazdasági okokból, hanem hatalompolitikai törekvések által vezérelve vitték végbe Magyarországon.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy a paraszti foglalkozást űzők létszáma a technika korszerűsödésével valószínűleg mindenképpen csökkent volna, ám az az erőszakos felszámolás számtalan családot tett tönkre. – Most, a rendszerváltozás után több évtizeddel minden erőnkkel azon vagyunk, hogy újraélesszük és megerősítsük a családi gazdaságokat. A termőföld nem egyszerűen a mindennapi kenyerünknek a megtermelője, hanem az a haza egy darabja is, arra nagyon kell vigyázni, azokat pedig, akik életüket ennek a földnek szentelik, meg kell becsülni. Ezzel a kiállítással előttük is tisztelgünk – fogalmazott dr. Hende Csaba.

Dr. Puskás Tivadar polgármester hangsúlyozta: –Augusztus 20-án arra emlékezünk, hogy a magyarság ezer éve itt van. A mai kiállítás pedig arra emlékeztet, hogy van a történelemben egy olyan másfél évtized, amikor a magyarság egy igen fontos rétegét, a parasztságot a kollektivizálással tönkretették.

Dr. Soós Viktor Attila történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja egyebek mellett elmondta: a magyar paraszti társadalom kényszerkollektivizálásának egyik legnagyobb tragédiája, hogy belekényszerítették az embereket egy olyan új élethelyzetbe, amit sokan nem tudtak feldolgozni.

A kiállítás megnyitója után a Vasi Skanzenben levetítették az érdeklődőknek az Apáink földje című hatperces kisfilmet, utána pedig kerekasztal-beszélgetést folytattak a szakemberek a téeszesítésről, a kollektivizálásról, a paraszti társadalomnak a 20. század közepén bekövetkezett megszüntetéséről.

Kapcsolódó tartalom:


Képek


Címkék

Sorsfordítás programsorozat Sorsfordítás