A Nemzeti Emlékezet Bizottságának közleménye A vasfüggöny – a második világháború következményei címmel megrendezésre kerülő konferenciáról

MTI 2015. május 4. (OS)

  • Megosztás
  • 2015. May 03.

Az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága A vasfüggöny – a második világháború következményei címmel nemzetközi konferenciát rendez, melynek célja az európai történelmi ismeretek gyarapítása, az 1945-től 1990-ig kettéválasztott Európa nyugati és keleti fele közötti integráció és jobb megértés elősegítése.

Az előadások átfogó képet adnak a második világháború után hatalomra jutott kommunista diktatúrákról; ismertetik a legutóbbi statisztikai kutatásokat arról, hány embert gyilkoltak meg a vasfüggönynél; elemzik a nyugati világnak a vasfüggöny túloldalán élőkkel kapcsolatos ismereteit.

Az eseményt Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke nyitja meg. A konferencián előad többek között Göran Lindblad, az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformjának elnöke; Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség Európai uniós ügyekért felelős államtitkára; Tőkés László európai parlamenti képviselő; Łukasz Kamiński, a Nemzeti Emlékezet Intézete elnöke; Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke.

Az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja nemzetközi ernyő- és lobbyszervezetként nagy hangsúlyt fektet a totalitárius történelmi múlt kutatására, közös európai történelemszemlélet kialakítására. A magyar Nemzeti Emlékezet Bizottsága 2014 óta tagja a Platformnak.


Kapcsolódó tartalom