A Nemzeti Emlékezet Bizottságának közleménye a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetével kötött együttműködési megállapodásról

MTI 2015. április 22. (OS)

  • Megosztás
  • 2015. April 21.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) és a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (Instytut Pamięci Narodowej – IPN) együttműködéséről szóló megállapodást írt alá Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke és Łukasz Kaminski, a lengyel IPN elnöke Budapesten. Az aláírásra a Parlamentben, Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke jelenlétében került sor.

A megállapodás rögzíti, hogy a NEB és lengyel társintézménye együttműködést alakítanak ki a történeti kutatás és a tudományos ismeretterjesztés terén. A NEB és az IPN a két nemzet történelmi és kulturális örökségének megértését célzó tudományos és oktatási események szervezésében is együtt kívánnak működni, továbbá elsőbbségi jogot biztosítanak egymásnak szerzői jogi védelem alá eső műveik saját nyelven való kiadására.

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete több, mint 2000 fővel végzi tudományos és ismeretterjesztő munkáját. Az IPN 1998 óta létezik, tevékenysége kiterjed a lengyel nemzet ellen elkövetett bűnök felderítésére is.

A magyar Nemzeti Emlékezet Bizottságát az Országgyűlés a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról szóló 2013. évi CCXLI. törvénnyel állította fel. Legfőbb feladata a kommunista diktatúra hatalmi működésének, legfontosabb szervezeteinek és káderpolitikájának rendszerszintű feltárása, a kommunista diktatúrával kapcsolatos emlékezet állami megőrzése.


Kapcsolódó tartalom