A NEB tagjainak, a NEB Hivatala munkatársainak részvétele a megemlékezéseken, koszorúzásokon, továbbá előadásokon, rendhagyó történelemórákon

NEB - 2020.02.25.

 • Megosztás
 • 2020. February 29.

Összefoglalónkban a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagjainak, továbbá a NEB Hivatala munkatársainak megemlékezéseken, koszorúzásokon, előadásokon, rendhagyó történelemórákon történő részvételét tekintjük át a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjához kapcsolódóan, 2020-ban.

______________________________________________________________________________

A Nemzeti vértanúk emlékmű koszorúzása az emléknapon

 • Időpont: 2020.február.25. 11.00 óra.

 • Helyszín: Budapest, Vértanúk tere.

A megemékezésen Földváryné Kiss Réka Brusznyai Árpád középiskolai tanár, az 1956-os forradalom után kivégzett mártír és családja életét idézte fel beszédében. A Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke szólt arról, hogy a diktatúrának bárki áldozatául eshetett, köztük a meghurcoltak hozzátartozói, leszármazottai… a megfélemlítés, az elrettentés, a politikai ellenfelek megbélyegzése, besározása, erkölcsi tiprása volt az 1956-os megtorlás lényege – jelentette ki. Hozzátette: ezt a bélyeget a rendszerváltásig hordozták nemcsak az elítéltek, hanem a családjuk is.

Tudósítás az eseményről:

Kapcsolódó tartalom:

________________________________

Előadás Csehimindszenten

 • Időpont: 2020. január 31.

 • Helyszín: Csehimindszent.

Soós Viktor Attila történész Mindszenty József gondolatai a XX. századi vörös diktatúrákról – Kommunista arcélek címmel tartott előadást a Csehimindszenti Plébánia felnőtt hittan programsorozata keretében.

Tudósítás az eseményről:

Kapcsolódó tartalom:

________________________________

Emlékezet és elbeszélés - konferencia

 • Időpont: 2020. február 22. 10.00-16.00 óra.

 • Helyszín: Mathias Corvinus Collegium, 1016 Budapest, Somlói út 51.

A 2019-'20-as tanév tavaszi szemesztere első budapesti KP-szombati rendezvényének fő témája a történelem volt: a Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Programján 120-160 diák számára tartott előadást többek között Földváryné Kiss Réka, Bank Barbara, Csatári Bence, Andreides Gábor, Petrás Éva és Susa Éva.

Tudósítás az eseményről:

Kapcsolódó tartalom:

________________________________

Beszélgetéssel egybekötött filmvetítés a Nemzeti Emlékezet Bizottsága szervezésében Budapesten és Dunaharasztiban

 • 2020.február 24., Dunaharaszti, 11:00 óra.

 • 2020.február 25., Budapest, 9:30 óra.

Lars Kraume megtörtént eseményeken alapuló játékfilmje, A néma forradalom azoknak az NDK-s fiataloknak állít emléket, akik kétperces néma csenddel emlékeztek meg az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc áldozatairól, s akikre ezért a kommunista államhatalom bosszúja sújtott le. A filmvetítés után a fiatalok meghallgathatták az egykori (a filmben is megjelenített) osztály egyik tagjának, Karsten Köhlernek és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettesének, Máthé Áronnak a beszélgetését az ’56-os eseményekről.

Tudóstás az eseményről:

________________________________

Megemlékezés és könyvbemutató a Polgárok Házában

 • Időpont: 2020.02.25. kedd, 18:00 óra.

 • Helyszín: Polgárok Háza (1089 Budapest, Visi Imre utca 6.).

A titói kommunizmus áldozataira történő megemlékezésen Máthé Áron történész, a NEB elnökhelyettese mondott beszédet, majd Wendelin Gruber börtönnaplóját Csorba Béla és Márkus Beáta mutatta be.

Tudósítás az eseményről:

Kapcsolódó tartalom:

________________________________

Előadás Intézményesített egyházüldözés - az Állami Egyházügyi Hivatal működése címmel

 • Időpont: 2020. január 25. 18.00 óra.

 • Helyszín: XI. ker. Karinthy Frigyes út.

Soós Viktor Attila történész Intézményesített egyházüldözés - az Állami Egyházügyi Hivatal működése címmel tartott előadást Budapesten, a KDNP székházban.

________________________________

Kényszerű rabság, kettétört sorsok, jelöletlen sírok. A Gulag-kutatás fehér foltjai címmel rendezett konferenciát A Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány

 • Időpont: február 25., 9.00-16.30 óra.

 • Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum (Budapest, Múzeum krt. 14-16., 1088), Díszterem.

A GULAG-kutatás lehetőségei és perspektívái címmel Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke, valamint a Kommunista stratégiák a nemzeti kisebbségek körében címmel Máthé Áron, a NEB elnökhelyettese adott elő.

Tudósítás az eseményről:

Kapcsolódó tartalom:

________________________________

Szétszakadt Magyarország- filmvetítés és pódiumbeszélgetés

 • Időpont: 2020. február 25. 10:00 - 12:00 óra.

 • Helyszín: Uránia Filmszínház, Díszterem.

Az állami megemlékezések részeként „Gulyáskommunizmus valódi arca és a rendszerváltás kisiklatása” címmel pódiumbeszélgetést tartottak, amelynek vendége volt Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese, Ferkó Dániel történész, a Pesti Srácok főmunkatársa és Dézsy Zoltán dokumentumfilm-rendező. Az eszmecserét Huth Gergely, a Pesti Srácok főszerkesztője moderálta.

Tudósítás az eseményről:

Kapcsolódó tartalom:

________________________________

Megemlékezés és filmvetítés Tatán

 • Időpont: február 26., 13.30 óra.

 • Helyszín: Tata, Est Mozi (Tata, Ady Endre u. 21).

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjához kapcsolódóan Bank Barbara történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja tartott előadást február 26-án Tatán, az Est Moziban, amelyet Szász Attila Örök tél című filmjének vetítése követett.

Tudósítás az eseményről:

________________________________

Rendhagyó történelemóra a Pázmaneum Társulás és a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ szervezésében a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján, Dunaszerdahelyen

 • Időpont: február 25., 10.00 óra.

 • Helyszín: Dunaszerdahely, Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ (Korzo Bélu Bartóka 791/6, 929 01 Dunajská Streda, Szlovákia).

Rendhagyó történelemórát tartott Bank Barbara, a NEB tagja és Szokolay Domokos, a NEB Hivatalának tudományos kutatója Dunaszerdahelyen február 25-én. Bank Barbara kiemelte, nemcsak Magyarország, vagy Csehszlovákia problémája a kommunista diktatúra, hanem az egész Közép-Kelet-Európai térségé, hiszen a nagyhatalmak úgy döntöttek, hogy ez a terület szovjet érdekszféra lesz - miután pedig így döntöttek, senkinek sem lehetett beleszólása. Szokolay Domokos előadásában a kommunista diktatúra előzményeiről, a kollektív bűnösségről, a lakosságcseréről, a munkatáborokról beszélt, majd levetített egy, a recski munkatábor megnyitásának 70. évfordulója alkalmából készített, a munkatáborokról szóló, az azokat átélők visszaemlékezései alapján készült kisfilmet.

Tudósítás az eseményről:

Kapcsolódó tartalom:

________________________________

Megemlékezés Budakalászon

 • Időpont: 2020. február 22. 14:30 óra.

 • Helyszín: Budakalász, Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár (Budakalász, Szentendrei út 9, 2011), Díszterem.

Galambos István történész, a NEB Hivatalának tudományos kutatója tartott előadást Budakalász önkormányzatának megemlékezésén.

Tudósítás az eseményről:

Kapcsolódó tartalom:

________________________________

Megemlékezés Várpalotán

 • Időpont: 2020. február 25., 17.00 óra.

 • Helyszín: Várpalota, Thury-vár, Márványterem.

A Thury-vár Nonprofit Kft. és a Krúdy Gyula Városi Könyvtár tartott megemlékezést a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából. Az eseményen beszédet mondott Galambos István történész, a NEB Hivatalának tudományos kutatója.

Tudósítás az eseményről:

________________________________

Rendhagyó történelemóra Győrben, a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Kollégiumban

 • Időpont: 2020. február 25., 10.30 óra.

 • Helyszín: Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Kollégium (Győr, Rákóczi Ferenc u. 57.).

A rendhagyó történelemóra előadója Galambos István történész, a NEB Hivatalának tudományos kutatója volt.

________________________________

Rendhagyó történelemóra Győrben, a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában

 • Időpont: 2020. február 25.

 • Helyszín: Győr, Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda (Győr, Új Kapu u. 2.).

A kommunista ideológiának világszerte közel 100 millió áldozatát tartják számon - nyilatkozta Erdős Kristóf történész a Kisalföld napilapnak. A NEB Hivatalának tudományos kutatója a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium vendégelőadójaként rendhagyó történelemórát tartott február 25-én, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján. De nem csak a fizikai erőszakot elszenvedők tekinthetők ezen eszme áldozatainak - emelte ki a lapban Erdős Kristóf -, hanem mindenki, akit valamilyen módon ellehetetlenítettek vagy igazságtalan döntéshelyzet elé állítottak.

Tudósítás az eseményről:

________________________________

Rendhagyó történelemóra a budapesti Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnáziumban

 • Időpont: 2020. február 25.

 • Helyszín: Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium (1151 Budapest XV., Fő út 70.).

Andreides Gábor történész, a NEB Hivatalának tudományos kutatója a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján rendhagyó történelemórát tartott „Az elfeledett monfalconei kommunisták” címmel.

________________________________

Megemlékezés és rendhagyó történelemóra a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában

 • Időpont: 2020. február 26., 9.50 és 11.00 óra.

 • Helyszín: Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (Budapest, Tanműhely köz 7, 1211).

Csatári Bence történész, a NEB Hivatalának tudományos kutatója a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma iskolai ünnepségén mondott ünnepi beszédet február 26-án, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjához kapcsolódóan. Ezt követően rendhagyó történelemórát tartott a 12. évfolyam diákjainak.

Fotók az eseményről:

________________________________

Rendhagyó történelemóra Budapesten, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban

 • Időpont: 2020. február 22.

 • Helyszín: ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium.

Csatári Bence történész, a NEB Hivatalának tudományos kutatója tartott rendhagyó történelemórát a középiskola diákjainak.

Fotók az eseményről:

________________________________


Címkék

Kommunizmus áldozatainak emléknapja kutatók Földváryné Kiss Réka Máthé Áron Soós Viktor Attila Bank Barbara