A NEB fontosabb projektjei, sajtómegjelenései

NEB

  • Megosztás
  • 2017. December 31.
A Nemzeti Emlékezet Bizottsága eseménysorozata
  • Sorsfordítás - A paraszti társadalom felszámolása, 1945-1962.

.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága kiemelt sajtómegjelenései
  • Magyar Hősök

  • 100 év: a kommunista erőszak áldozatai

  • Arcok '56-ból

Közreműködő partnerek:

Az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága, valamint a „Buza László” Egyesület a Nemzetközi és Regionális Tanulmányokért (Kolozsvár); a Fórum Kisebbségkutató Intézet (Somorja); a Nemzeti Megbékélés Kutatóközpont (Ljubljana); a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (Bukarest); az Ukrán Állami Levéltár Biztonsági Szolgálati Irattára (Kijev); a Nemzeti Emlékezet Intézete (Varsó); a Totalitárius Rendszereket Kutató Intézet (Prága); a Nemzeti Emlékezet Intézete (Pozsony); a Népirtás Áldozatainak Múzeuma (Vilnius); Az NSZEP-diktatúra Feldolgozása Szövetségi Alapítvány (Berlin); a Ludwig Boltzmann Intézet (Graz). Továbbá a Mandiner.hu, az InfoRádió, az Origo.hu, a Rubicon, a Napi Történelmi Forrás.hu.

Az eseménysorozat ismertetése

Sorsfordítás - A paraszti társadalom felszámolása, 1945-1962

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) szervezésében Sorsfordítás - A paraszti társadalom felszámolása, 1945-1962 címmel pénteken Budapesten programsorozat indult 2018. március 23-án, amelynek lebonyolításában az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága közreműködik. Folyamatosan frissülő tartalom.

Kapcsolódó tartalom:

____________________________________________________________________________________________________

Kiemelt sajtómegjelenések

Magyar Hősök

A sorozat a Nemzeti Emlékezet Bizottságának segítségével a Mandiner elektronikus oldalon jelenik meg folyamatosan. A magyar hősökről a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának történészei, tudományos kutatói írnak. Célunk, hogy bemutassuk, megismertessük az olvasókkal a magyar történelem kiemelkedő személyiségeit.

Kapcsolódó tartalom:

_______________________________________________________________________________________________________

100 év: a kommunista erőszak áldozatai 

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága a honlapján és a közösségi oldalán rövid életrajzokat tesz közzé, olyan személyekét, akik a kommunista erőszak áldozatai lettek. Tesszük ezt a száz évvel ezelőtti szentpétervári (akkori nevén petrográdi) események után, amikor is olyan politikai erő szerezte meg a hatalmat, amely a kommunizmus ideológiáját hirdette. A bolsevikok és követőik a diktatúra és az elnyomás útján, az őket kiszolgáló erőszakszervezetek könyörtelen módszereivel törekedtek arra, hogy programjukat megvalósítsák és elterjesszék a világon – akár emberéletek kioltása árán. Célunk az, hogy naponta egy-egy emberi sorsot bemutatva emléket állítsunk mindazoknak, akik a huszadik század egyik totalitárius ideológiájának áldozatává váltak.

Kapcsolódó tartalom:

_________________________________________________________________________________________________________

Arcok ’56-ból

„Arcok ’56-ból.” Emberek, akik különböző politikai elképzeléssel, demokráciaképpel, értékrenddel rendelkeztek, de 1956-ban a céljuk közös volt: a forradalom napjaiban aktív szerepet vállaltak a nemzeti függetlenségért és a szabadságért folytatott küzdelemben. Volt közöttük, aki vezető politikusként, más rendpárti forradalmárként, papként, értelmiségiként vagy akár egyszerű munkásként tette a dolgát, de sorsuk összefonódott: a kádári megtorló hatalom mindannyiukra megsemmisítendő ellenségként tekintett, és életükkel fizettek a szabadságért. Ők a forradalmat és szabadságharcot követő megtorlás áldozatai. A sorozat az InfoRádióval közösen készül.

Kapcsolódó tartalom:

__________________________________________________________________________________________