A nagy budapesti cionista per

KLUBRÁDIÓ - 2022.05.12. (RÓZSA PÉTER)

  • Megosztás
  • 2022. May 12.

Hallottak egyáltalán a 1953-as perről, melyben zsidó származású fiatalokat tartóztattak le? Beszélgetés Novák Attila történésszel a Klubrádió műsorában a Rákosi-korszak egyik utolsó politikai peréről.

.


A Szovjetunióban és a keleti blokk több országában már javában zajlottak a Sztálin mindenre kiterjedő ellenségkeresése jegyében fogant "cionista perek", amikor 1953 elején a tisztogatások Magyarországot is elérték. Péter Gábor, a rettegett Államvédelmi Hatóság első embere és a szervezet több magas rangú tisztje mellett pártfunkcionáriusokat, zsidó hitközségi vezetőket és orvosokat is letartóztattak.

Novák Attila: Ideológia és önazonosság

Míg azonban a fenti tények közismertek a 20. század magyar történelme iránt érdeklődők körében, az ugyanezekben a hetekben őrizetbe vett zsidó származású fiatalok ügye mindeddig a korszakkal foglalkozó kutatók többségének figyelmét is elkerülte. Novák Attila történész ezt a persorozatot dolgozta fel, melynek során arra is fény derült, miként támad fel alig néhány évvel a holokauszt borzalmai után ismét, ezúttal baloldali formában az antiszemitizmus.

Forrás, illetve teljes beszélgetés meghallgatható itt:

Kapcsolódó tartalom:


Címkék

Ideológia és önazonosság NEB-könyvtár könyvismertető