A Málenkij robotra elhurcoltakra emlékezünk

HAJDUPRESS.HU - 2022.01.12. (JÓNÁS RITA)

  • Megosztás
  • 2022. January 12.

1944. december 22-én kelt a Vörös Hadsereg 0060. számú parancsa, mely alapján névsorok készültek a német származású 17-45 éves férfiak és a 18-30 év közötti nők számbavételére. Ezeket az embereket 1945 januárjától kezdődően marhavagonokban szállították a Szovjetunióba, ahol kemény fizikai munkát kellett végezniük, embertelen körülmények között. Az úgynevezett málenkij robot kemény fizikai munkát jelentett, mely pár hónaptól akár 5 évig is tarthatott, és mely során az elhurcoltakról szinte semmilyen információt nem kaphattak az itthon maradtak.

Forrás: Varga László, a BaKCso Egyesület elnökének gyűjteménye

A vasúti csomópontok közelében megalakított hadifogoly- gyűjtőtáborokban – pl. Cegléd, Gödöllő, Győr, Szeged- többszázezer magyar állampolgárt tartottak fogva a szovjetek. Ezeket az embereket vagonírozták be, és küldték szovjet területekre, ahol a feladatuk az ország újraépítése volt.

A férfiak és a nők kivétel nélkül mindannyian kemény fizikai munkát végeztek, és a napi teljesítményük után kapták meg a fejadagot, ami olyan kevés volt, hogy a nagyobb emberek egyszerűen éhen haltak. A bevagonírozottak közül megközelítőleg 300.000 magyar veszíthette életét az embertelen körülmények miatt a GUVPI táborokban. A málenkij robotra elhurcoltak hazahozatalára az 1947-es párizsi békeszerződés aláírása után kerülhetett sor, de maga a folyamat még évekig tartott, az 1950-es években fejeződött csak be. A Debrecenben felállított Hadifogolyátvevő Bizottság statisztikája szerint mintegy 207.000 hadifogoly tért vissza Magyarországra. A kinti borzalmas higiéniás viszonyok, a nehéz munka, és a minimális ételadagok miatt a hazatértek sokszor a 40 kilót sem érték el. A szerencsésen hazatérők évtizedekig hallgattak arról, hogy mi történt velük kint. Az átélt borzalmakat a rendszerváltozás után kezdték el felkutatni, így napjainkban már sokkal pontosabb információkkal rendelkezünk arról, milyen feladatokra hurcolták el a foglyokat és a lakosság közül kikerült – zömében németajkú vagy németesnek hangzó nevű- rabokat.

Forrás: Varga László, a BaKCso Egyesület elnökének gyűjteménye

A 77 évvel ezelőtt kezdődött eseményekre emlékezve, és az elhurcoltak előtt tisztelegve január 12-én, 14.00 órától Hajdúböszörményben nyílik a Magyar Gulág kiállítás, január 16-án 9.00 órakor pedig Megemlékezés és Istentisztelet kezdődik Balmazújvároson.

Részletes információ a Hajdú-Biharból elhurcolt hadifoglyokról és polgári személyekről a Gulag Adatbázisok oldalon található.

Forrás:


Címkék

Gulag