A magyar-lengyel szolidaritás éve az idei

parlament.hu /mti-hír- 2016.02.29.

  • Megosztás
  • 2016. February 28.
Fotó: parlament.hu

Kövér László házelnök, Csúcs Lászlóné lengyel nemzetiségi szószóló és az öt frakcióvezető - Kósa Lajos (Fidesz), Tóbiás József (MSZP), Vona Gábor (Jobbik), Harrach Péter (KDNP) és Schiffer András (LMP) - által jegyzett határozati javaslatot egyhangúlag, 168 igen szavazattal fogadta el a parlament. A döntést a képviselők felállva tapsolták meg.

Az előterjesztés szerint az 1956. júniusi poznani kommunistaellenes felkelés és az 1956. október-novemberi magyar forradalom hatvanadik évfordulójának emléket állítva - a magyar Országgyűlés és a lengyel szejm és szenátus egyetértésében - nyilvánították a magyar-lengyel szolidaritás évének az ideit.

     „A magyarok és lengyelek hősies megmozdulása a szabadság iránti örökös vágyunk és az Európa II. világháborút követő erőszakos felosztásával az egész régió rabigában tartása elleni tiltakozásunk tanúbizonysága volt. A nemzeteink által 1956-ban tanúsított kölcsönös szolidaritás és segítség egy olyan különleges értéket képez, amelyre kötelességünk közösen emlékezni" - olvasható a határozatban.

A lengyel szejm - ugyanezzel a tartalommal - pénteken fogadta el határozatát arról, hogy 2016-ot a lengyel-magyar szolidaritás évének nyilvánítja. A határozati javaslatot itt olvashatják!


Mellékletek


Kapcsolódó tartalom


Címkék

nemzetközi kapcsolatok