A kutatási tapasztalatok megosztása közös történelmi múltunk jobb megismerését szolgálja

  • Megosztás
  • 2023. September 14.

Aktuális kutatási projektekről, a további együttműködés lehetőségeiről tárgyalt tegnap (09.13.) Budapesten, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) részéről Földváryné Kiss Réka elnök és Máthé Áron elnökhelyettes a Totalitárius Rendszereket Kutató Intézet (USTR – Ústav pro studium totalitních režimů) képviselőivel. A NEB Hivatalában megtartott egyeztetésen a prágai székhelyű partnerintézmény részéről jelen volt Kamil Nedvědický igazgatóhelyettes, valamint az intézet magyar nemzetiségű munkatársa, Both Barbara (Barbara Bothová).

A megbeszélésen elhangzott: mindkét intézmény különösen nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minél szélesebb körű, hiteles tájékoztatást nyújtson elsősorban a fiatalabb korosztályok számára a totalitárius diktatúrák működéséről, azok áldozatairól. A kutatómunka során szerzett tapasztalatok, azok kölcsönös megosztása, hozzájárul közös történelmi múltunk jobb megismeréséhez.

A Varsói Szerződés öt országa (hadseregei) intervenciójának 55. évfordulójához kapcsolódva a Totalitárius Rendszereket Kutató Intézet külön internetes portált hozott létre, amely több mint 100 000 oldalnyi online dokumentumba enged betekintést a szakemberek és a nagyközönség számára)


Címkék

nemzetközi kapcsolatok Földváryné Kiss Réka Máthé Áron