A cseh bársonyos forradalomra emlékeztek Budapesten

Felvidék.ma- 2015. 11. 13.

  • Megosztás
  • 2015. November 13.

Mind a magyar 1956, mind pedig a csehszlovák 1968 egyaránt folyamatosan alakította a huszadik század második felének múlt-értelmezését – ilyen szempontból jelentőségük túlnőtt a közép-európai régión – vezette be a Nemzeti Emlékezet Bizottságának Budapesten tartott pódiumbeszélgetését Szarka László történész. (...)

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az 1968-as prágai tavasz mellett a magyar 1956 is végig hivatkozási pont volt a bársonyos forradalom vezetőinek érvrendszerében, mégpedig egyrészt abban az értelemben, hogy nem a kommunizmus megreformálására, hanem a felszámolására kell törekedni, másrészt hogy a közép-európai régió eseményeit alapvetően befolyásolják a nagyhatalmi és geopolitikai erőviszonyok. (...)

Fotó: NEB

1989 – nemcsak szerintem, hanem nagyon sokunk szerint – 1968 közvetlen folytatásának tekinthető– szólalt meg a cseh Petruška Šustrová, aki Prágából érkezett. Šustrová asszony szerint azonban 1968 viszont nem lett volna Hruscsov 1956 eleji, a XX. kongresszuson tartott titkos beszéde nélkül, ahol Sztálin bűneit leleplezte.Nem volt ebben olyan, ami ne tudott volna mindenki – monda az 1968-ban megalakult és egy év múlva betiltott csehszlovákiai Forradalmi Ifúsági Mozgalom egyik vezetőjeként feltűnő Šustrová. (...)

Tehát az emlékezet furcsa jószág – folytatta Deutsch Tamás -, hiszem ma a világ végül is nem a XX. kongresszusra emlékszik, hanem az 1956-os magyar forradalomra, aminek a fő célkitűzése ugyanúgy a demokrácia volt, mint nekik 1989-ben. Ők egyébként hittek a közép-európai sorsközösségben. Prágába azért vitték az üzenetet ekkor, hogy „mi virággal és nem tankkal jöttünk", hogy nyilvánvalóvá tegyék: ami 1968-ban történt, az a magyar emberek akarata ellenére történt; mi hiszünk a demokráciában és küzdeni is kívánunk érte. 1968 óta van egy közös tévedésünk, hiszen az, ami Csehszlovákiában történt, annak nem az az üzenete, hogy az emberarcú szocializmus megvalósíthatatlan, mert az, amivel északi szomszédunknál kísérleteztek, nem szocializmus, hanem kommunizmus volt. (...)

Kapcsolódó hír:

NEB-videó


Kapcsolódó tartalom