'56-os megemlékezések Washingtonban a NEB elnökének részvételével

  • Megosztás
  • 2016. November 07.

Előadásokat tartott a magyar forradalom eseményeiről Földváryné Kiss Réka egyhetes amerikai útján.

1956 azért volt különleges esemény, mert egy volt a közvélemény és a néphangulat – jelentette ki a Victims of Communism Memorial Foundation által a George Washington Egyetemen rendezett november 3-i előadáson John Lukacs történész. Földváryné Kiss Réka ezt követően arról beszélt, hogy az 1956-os forradalom a huszadik századi történelem egyik kikristályosodási pontja volt, amikor a szabadság utáni vágy felülírta a reálpolitikát. (Részlet a Mandiner.hu tudósításából. Fotó: Szilvay Gergely)

_______________________________________________________

Panelbeszélgetést tartottak november 4-én a washingtoni Victims of Communism Memorial Foundation (VOC) egyik termében, amelyen részt vett a NEB elnöke. Több eseményt is szervezett a VOC, a rendezvénysorozata programjainak témája mindannyiszor az 1956-os forradalom és szabadságharc volt. A beszélgetés másik meghívott előadójaként Charles Gati politológus professzort köszöntötték a jelenlévők. (Fotó: NEB)

_______________________________________________________

A washingtoni nagykövetség 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozatának záróeseménye előtt Földváryné Kiss Réka tartott beszédet a forradalomról, annak leveréséről.

A nagykövetségen megtekinthető az a tárlat, amelyet az emigráns magyarok korabeli személyes tárgyaikból gyűjtöttek össze. Ezeket hozták magukkal akkor, amikor az Egyesült Államokba menekültek 1956-ban, illetve azt követő esztendőkben. Többek között korabeli fényképek, 1956. október 30-ára szóló, soha fel nem használt színházjegy, bőröndök, mesekönyvek és egy pesti srác kabátja is látható. (Fotó: NEB)

_______________________________________________________

November 7-én panelbeszélgetést tartottak a Catholic University of America-n Washingtonban, amelynek témája a kommunizmus alatti egyházüldözés és Márton Áron emlékezete volt. Az eseményen részt vett Földváryné dr. Kiss Réka, a beszélgetés másik résztvevője dr. Arpad von Klimo magyar származású történész volt. Az estet Gaál Gergely, a Márton Áron Emlékév elnöke nyitotta meg bemutatva a püspökről szóló, Magyarországról érkezett kiállítást. (Fotó: NEB)

_______________________________________________________

Kapcsolódó tartalom:

Amerikában nem tudják, milyen diktatúrában élni
John Lukacs: A nemzeti egység miatt volt kivételes 1956
A Kossuth Rádió beszámolója a látogatásról a Krónika adásában

_______________________________________________________

Kapcsolódó tartalom:


Címkék

konferencia Washington Földváryné Kiss Réka 1956