1989 és a rendszerváltás: a társadalmi cselekvés lehetőségei - konferencia

  • Megosztás
  • 2019. November 26.

1989 és a rendszerváltás: a társadalmi cselekvés lehetőségei címmel Interdiszciplináris jelenkor-történeti és politológiai konferenciát tartanak Szegeden, amelyen többek között Földváryné Kiss Réka, Wirthné Diera Bernadett, Andreides Gábor, Galambos István, Csatári Bence, Tabajdi Gábor ad elő, Soós Viktor Attila az egyik szekcióülés levezető elnöke lesz.


Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar

Időpont: 2019. november 28–30.


2019. november 29.

Vallásgyakorlás mint kulturális ellenállás a Kádár-korszakban c. szekcióülés levezető elnöke Soós Viktor Attila, a NEB tagja. Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke előadásának a címe: Legális-illegális-féllegális. Tiltott és tűrt pasztoráció a református egyházban a Kádár-korszakban. Wirthné Diera Bernadett előadásának címe: Elzárva? Bezárva? Kizárva? Katolikus lelkiségi mozgalmak megjelenése a kádári Magyarországon (a Fokolare mozgalom példáján).

Gazdasági átalakulás: ágazatok, gyárak a rendszerváltás idején elnevezésű szekcióban Galambos István előadásának címe: „Megmaradtunk” – Egy rákospalotai gyár a rendszerváltás viharában.

Ifjúsági Kultúra és szabadidő-politika, 1985–1993. Szempontok a kulturális rendszerváltás értelmezéséhez elnevezésű szekcióban Csatári Bence előadásának címe: Rendszerváltás a hazai könnyűzenei életben.

Egyéni életutak és a rendszerváltás elnevezésű szekcióban Andreides Gábor előadásának címe: „Az az elvem, hogy szerénynek kell maradni”– Száll József egykori nagykövet a rendszerváltás idején.

Rendszerváltás, közelmúlt – az 1956-os Intézet szekciója 2. elnevezésű szekcióban Tabajdi Gábor előadásának címe: Bomlasztás. A BM III/III Csoportfőnökség működésének társadalmi hatása 1989 előtt és után.

1989 és a rendszerváltás: a társadalmi cselekvés lehetőségei elnevezésű konferencia programja


Címkék

Földváryné Kiss Réka Soós Viktor Attila Wirthné Diera Bernadett Galambos István Csatári Bence Andreides Gábor Tabajdi Gábor