1989-ben alapvetően változott meg Európa képe

M5 / Ez itt a kérdés... - 2020.01.13.

  • Megosztás:
  • 2020. January 15.

„Szovjetuniónak megvolt az a lehetősége, hogy elnyomja a különböző népek szabadságvágyát. Említhetjük itt '56-ot, viszont Gorbacsov tartózkodott attól, hogy erőszakkal tartsák fent a kommunista diktatúrákat. Ez pedig a '89-es tüntetések során a rendszer bukását eredményezte"- mondta Mark Kramer, a Harvard Egyetem professzora, a konferencia egyik előadója. Rendszerváltás. A szocializmus bukása nemzetközi nézőpontból (1989) címmel nemzetközi konferenciát tartott a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL), az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) és az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (European Network Remembarance and Solidarity /ENRS) 2019.december 3-án, Budapesten.

„1989-ben alapvetően változott meg Európa képe. Az a világrend, amely a második világháború után létrejött, megszűnt. Az egykori szovjet befolyás alatt álló államok a kommunizmus helyett a polgári demokráciát választották...". Részlet az M5 televíziós csatorna Ez itt a kérdés című műsorának bevezetőjéből. Az adásban a NEB decemberi Rendszerváltás. A szocializmus bukása nemzetközi nézőpontból (1989) című nemzetközi konferenciája kapcsán megszólalt:

  • a stúdióbeszélgetésben Soós Viktor Attila, a NEB tagja és Prőhle Gergely, volt berlini nagykövet, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója,

  • a konferencián készített interjúban Mark Kramer, Lukasz Kaminski és Peter Ruggenthaler, akik előadói voltak a tudományos ülésnek.


Címkék

Soós Viktor Attila szocializmus